2011-01-26

Tahir Shah köpte Kalifens hus


Kalifens hus är inte en roman utan en slags biografi under ett år. En stundtals dråplig skildring av kulturkrockar i ett annat land. Tahir Shah, anglo-afghansk reseförfattare, köper ett hus med renoveringsbehov i Casablanca, Marocko. I husköpet ingår tre trotjänare vilka tidigt betonar vikten av att hålla sig väl med husets djinner. Djinner är ett slags osynliga och ofta onda andar som på olika sätt måste blidkas för att de inte ska ställa till med obehagligheter. Till en början är Shah skeptisk till vidskepelsen, men efter en rad konstiga händelser börjar han fundera på om det kan finnas någon sanning i påståendena. I Storbritannien har han ingen aning om var han skulle börja leta efter en andeutdrivare, men i Casablanca finns det gott om dem.

Boken skildrar familjens första år i Casablanca då Kalifens hus rustas upp. Genom Tahir Shahs jakt på yrkesmän och hantverkare av olika slag får vi ta del av marockansk kultur på ett väldigt underhållande sätt. Ibland är det nästan svårt att tro på att det Shah skriver verkligen är sant för de kulturyttringar han möter är så vitt skilda från vad vi är vana vid. Bara genom att skriva det här inlägget börjar jag att le för boken är så rolig och underhållande. Jag måste nog läsa om den snart.

Läs den och njut och jag tror att jag kan lova att ingen blir särskilt sugen på att köpa ett renoveringsobjekt i Marocko efteråt.

Ale, bibliotekarie Risbergska

2011-01-25

Människor och mord i förorternas Paris


Faïza Guène är en ung fransk författare vars tredje bok på svenska, Sista beställningen på Balto, är en liten pärla. Liten i bemärkelsen att den varken är tjock eller stor, men ändå väldigt innehållsrik.

Boken utspelar sig i en Paris-förort och kretsar kring baren Balto. I första kapitlet möter vi barägaren Jojo som presenterar sig själv och de stamgäster som alltid hänger hos honom. När kapitlet är slut inser vi att han är döende tack vare någon slags våldshandling. De olika stamgästerna, tillika mordmisstänkta, får komma till tals i olika kapitel och frågan är förstås vem av dem som är skyldig till mordet. Man inser tidigt att de flesta inte tyckte särskilt bra om Jojo så utifrån det perspektivet kan vem som helst vara skyldig.

Kapitlen är ganska korta och huvudpersonerna skiftar från kapitel till kapitel men ändå lyckas författaren skapa en tydlig känsla för varje karaktär, var den befinner sig i livet och vilka relationer stamgästerna har till varandra. Det känns nästan som om du sitter mitt emot var och en och hör dem prata till dig.

Trots mordet är det här på inget sätt en deckare utan det är personerna som står i fokus. Ovissheten om vem som är skyldig bidrar dock till ett särskilt driv boken igenom. Historien är både dråplig och allvarlig på en gång. Som jag sa i början är det en riktig liten pärla!

Ale, bibliotekarie Risbergska

Tänk om det där är jag av Johanna Lindbäck

Söker du en bok att bara fördriva tiden med? En bok där du inte behöver anstränga dig till max för att hänga med i handlingen men som ger dig en stunds trevlig avkoppling? Då får du ett tips här.

Tänk om det där är jag handlar om Agnes, 17 år som under sommaren flyttar från Stockholm till Umeå med sin familj. Hennes mantra för att fixa omställningen från storstad till mindre ort är "var normal". Normal, för Agnes betyder öppen, social, trevlig och populär. Inte blyg, tyst och tillbakadragen. Hon vill gå från att vara tjejen som ingen lägger märke till, till att bli tjejen som alla vill vara med. Hon tänker jobba stenhårt på det!

Nästan på en gång efter flytten blir de bjudna på grillkväll hos närmaste grannfamiljen. I den familjen finns Adam, jämngammal med Agnes. Hon träffar också Jacob som bara är supercool och som spelar i band. Och det är upplagt för käääärlek.

Johanna, bibliotekarie, WUC

Janne, min vän av Peter Pohl

Det här är en av de starkaste böcker jag någonsin läst. Jag ska inte påstå att den är lättläst. Både innehållet och språket kräver en ganska så van läsare. Men den är väl värd att ge sig på!

Handlingen utspelar sig i södra Stockholm omkring 1954. In i killgänget kommer en rödhårig virvelvind cyklande. Det är Janne. Han sätter sprätt på hela Krilles tillvaro. Mellan Krille och Janne utvecklas en vänskap. Krille få se sidor av Jannes liv som förbryllar honom, förvånar och skrämmer. Ibland försvinner Janne och är borta i flera veckor. Vilken sorts liv lever han då?

Boken inleds egentligen med slutet. Allting har redan skett. Vi förflyttas framåt och bakåt i handlingen under läsningen. När man läst de sista orden vecklas långsamt hela händelseförloppet ut och man förstår, eller försöker förstå vidden av berättelsen. Men kan det verkligen vara sant?, tänker man. Den frågan får man inte riktigt svar på. Dörren står öppen, vad var det som hände? Egentligen.

Janne, min vän är Peter Pohls debutroman från 1986. Han fick flera priser för boken.

Johanna, bibliotekarie, WUC

2011-01-17

Skyddad identitet av Robert Swindells


Den här boken handlar om hur inte bara det direkta brottsoffret och dennes familj drabbas när ett brott begås utan även de anhöriga till förövaren. Huvudpersonen är en 14-årig kille som heter Glenn. Han har en storebror, Gav, som han verkligen ser upp till. En dag rasar familjens liv samman då storebrodern döms till livstids fängelse för våldtäkt och mord på fem tjejer. Familjen försöker fortsätta med livet som vanligt men får ge upp allt och måste skaffa ny identitet och flytta till en annan ort.
Hur tror du det är att komma till en ny plats och försöka undanhålla den skamliga hemligheten som ingen får veta? Alla frågar var man bott förut, varför man flyttade, om man har syskon osv? Glenn vill ju inget hellre än att smälta in. Han mår förstås dåligt av vad som hänt och bär på en rädsla att även han har ett dolt mörker i sig som gör att han kanske kommer att begå lika hemska brott som hans storebror gjort.

Hela tiden accelererar spänningen eftersom vi som läsare vet att en kvällstidningsjournalist fått i uppdrag att leta upp familjen och skriva om den. De är ju säkert lika galna som i killen fängelset och allmänheten har rätt att veta var de befinner sig. Eller?

Boken är inte helt ny, men jag kom att tänka på den när jag läste tidningen. Det är en ganska lättläst men väldigt tankeväckande bok där begreppet offer i en brottsutredning blir lite större än tidigare.

Ale, bibliotekarie Risbergska

2011-01-11

Torsdagsbarn av Sonya Hartnett

Sonya Hartnett skriver ofta om förvildade barn som krockar med omgivningens förväntningar och normer, även här i Torsdagsbarn. Hon väjer inte för mycket, utan släpper loss alla förtöjningar, så att man efter en stunds läsning är helt ställd; -"Hur ska det sluta?", undrar man, men Hartnett, som är en mångaldigt prisbelönt författare klarar skivan galant.

Handlingen i Torsdagsbarn utspelar sig under 1930-talet på Australiens landsbygd. Det är med andra ord en miljö som är ny för mig som läsare född på 60-talet, men också för de som bor där. Det är ett nybyggarland. Dit har familjen Flute kommit, sedan pappa Court tilldelats marken efter sin tid som soldat. Familjen lever där i sitt ganska ruckliga hus långt från bördiga jordar och frodig grönska. De livnär sig på kaniner. Jakten ger kött till middagsmat och skinn som de kan sälja i stan för att få pengar. Men det ger allt mindre pengar.

Barnen är familjens rikedom. Via dottern Harpers berättarröst får vi lära känna de livsdugliga, levnadsstarka fem barnen, där pojken Tin utmärker sig särskilt. Han är ett torsdagsbarn, och ett torsdagsbarn har långt att gå, enligt en känd, gammal ramsa. Tin gräver gångar under huset där de bor och har en ovanlig förmåga att snabbt och effektivt gräva nya gångar som leder långt bort. Han övergår snart till att övernatta i sina gångar och föräldrarna låter honom hållas med sitt grävande.

I denna historia om en familjs överlevnad under svåra omständigheter får Tin och hans grävande en avgörande roll, vilket avgör hela berättelsen på ett väldigt ovanligt och oväntat sätt. Torsdagsbarn liknar ingen annan bok, tänker jag efter läsningen.

Kajsa Fex Fritz
Bibliotekarie Karro

Inlåsta

Författaren Emma Donoghue blev inspirerad till att skriva boken Inlåsta när hon läste om händelserna i Österrike 2008. Josef Fritzl stängde in sin dotter i ett litet utrymme och fick sedan barn med henne där. De levde där under många år.

I boken är det en ung kvinna som kidnappas och föder sedan ett barn. De hålls fångna i ett trädgårdsskjul och när boken börjar har kvinnan varit där i sju år. Den som berättar historien är femåriga Jack. Man får följa deras vardag genom hans ögon vilket gör att man inte upplever händelserna som lika skrämmande. Jack vet inte riktigt vad som hänt och har en barnslig syn på världen. Det han känner om världen har han fått lära sig av sin mamma och från TV:n. Men han förstår inte att TV:n även visar att det finns en värld utanför Rummet; han tror att Rummet är allt.

Mamman funderar på en plan för att fly och kommer fram till att det är Jack som måste genomföra det. För att klara av det måste hon övertyga honom om världen utanför, vilket inte är så lätt.
Det är ju något helt nytt och skrämmande för honom.
Ska de lyckas?

Boken är mycket spännande och gripande, och beskriver bra både mammans och pojkens utveckling och förändring. Den är svår att lägga ifrån sig, samtidigt som man ibland måste det, då innehållet kan vara svårt att ta till sig. En riktig nagelbitare!
Annika, bibliotekarie Kvinnersta

Augustprisvinnare 2010

Maja är en otursförföljd tjej.

Det börjar med att hon sågar av sig lite av tummen under en skulpturlektion. Sen rullar det bara på.
Hon bor med sin pappa som inte har så mycket tid med henne, utan mest vill umgås med sin nya flickvän.


När Maja ska åka och hälsa på sin mamma i Norrköping är hon inte där. Maja väntar på stationen, går hem till mammas lägenhet, men hon finns inte där. Trots det stannar Maja kvar över helgen och hon möter människor som får henne att tänka på annat. Till exempel Justin.
Vad är det egentligen som hänt med mamman? Maja försöker forska i det men får inga bra svar, förrän hon får se ett mejl som hon inte borde ha sett. Där står något som hon har svårt att förstå och ta till sig. Trots det måste hon få veta och hon konfronterar sin pappa och tar så småningom saken i egna händer.


Här ligger jag och blöder av Jenny Jägerfeld är en sorglig och rolig bok på samma gång. Maja är en helt vanlig tjej som drabbas av lite ovanliga problem. Men det känns inte jobbigt problemtyngt utan är skrivet med humor och värme.


Jag förstår varför boken vann Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok 2010.
Annika, bibliotekarie Kvinnersta

2011-01-07

Med beröm godkänd - en söt och utflippad collegehistoria

Året är 1992, Bill Clinton kandiderar till president i USA och till Dexter College anländer en handfull hoppfulla studenter. Där är Shipley, den rika, vackra och skötsamma flickan som bestämt sig för att college ska innebära slutet för hennes präktighet, därför röker hon ett helt paket ciggaretter i bilen på väg till Dexter. Eliza, som har räknat ut att på ett litet college som Dexter kommer hon få mer uppmärksamhet. Nick, som ständigt går omkring och nyser och som ständigt är påtänd på gräs, och Tom, den stora biffiga sportkillen som tar Ectasy och blir en helt annan person. Inte långtifrån colleget bor Adam och Tradgedy, ett syskonpar som blir inblandade i nykomlingarnas tillvaro på både ett och annat sätt. I utkanten har vi Patrick, Shipleys äldre bror som försvann spårlöst under sin collegetid och som nu tar sig friheten att låna Shipley's Mercedez lite då och då.

Med beröm godkänd av Cecily von Ziegesar utspelar sig i Maine, i nordöstra USA. Det här är en söt och lite utflippad historia i klassisk collegemiljö. Handlingen är komisk och dråplig. Mest faller jag nog för att boken är mysig som en varm kopp choklad och en skön pläd framför brasan en kall vinterdag. Författaren har också skrivit Gossip Girl-böckerna.

Johanna, bibliotekarie, Wadköpings UC

2011-01-04

Tusen gånger starkare av Christina Herrström

En vanlig klass, i en vanlig stad. Signe är 15 och går i nian. Klassen är strikt uppdelad. Mimi är klassens drottning och har ett hov av undersåtar. Signe är osynlig. Killarna dominerar hela klassen. De får synas, höras, väsnas, ta plats. På tjejernas bekostnad. Lärarna hävdar att det är tjejernas fel, det är väl bara att ta för sig?! Stå på sig! Men, nej, så lätt är det inte i en hierarki som tycks som cementerad.

Så dyker Saga upp. Saga är som Pippi Långstrump som tonåring. Stark, självsäker, med en pappa som befinner sig på haven. Men sin självklara uppenbarelse kullkastar hon den rådande ordningen. "Hon blir ett hot. Och ett löfte" (bokens baksida).

Men den rådande ordningen ger inte upp så lätt. Killarna är till en början chockade, även tjejerna. Men när chocken har lagt sig borstar killarna av sig och är redo för kamp. Men då har även tjejerna i klassen gjort sig redo, enat sig med Signe i spetsen. De är redo att kämpa för att få ta plats, att synas och höras, att räknas med. Ska deras nyväckta kamplusta räcka för att inte bara kullkasta ordningen utan också förändra den i grunden? Orkar de hela vägen? Vad vill lärarna? Är Signe lika stark och osårbar som Pippi Långstrump?

Boken kommer som film under 2011!

Johanna, bibliotekarie, Wadköpings UC