2011-03-28

Om rätten av välja sitt liv

Medan jag läser boken Stjärnlösa nätter av Arkan Asaad så tänker jag flera gånger att "det är så här det är". Jag tänker att det är i denna verklighet som många ungdomar i Sverige lever i dag och att jag står utanför. Jag tänker även att vi är många som är svikare i detta samhälle.

Det är den kurdiske unge mannen Armán som berättar sin historia för mig. Hur han en sommar, efter viss övertalning från fadern och småsyskonen, följer med dem på en semesterresa till faderns hemby i Kurdistan. Armán dyrkas av sina småsyskon och fram tills nu har fadern låtit honom inta rollen som rebell inom familjen. Men i byn i Kurdistan tar livet en annan väg för Armán. Där väntar nämligen den tillika unga Amina, flickan som han lekte med under sina sommarlov på besök i Kurdistan, flickan som nu har blivit en ung och enligt traditionen giftasvuxen kvinna och som också är Armáns kusin. Så långt kommen i berättelsen behöver jag som läsare ingen större fantasi för att kunna räkna ut vad resten av berättelsen kommer att handla om. Men tråkigt blir det inte. Nu gäller det nämligen liv eller död för Armán och Amina och författaren har helt och hållet placerat mig mitt i deras känslostormar i den lilla byn i Kurdistan. Beskrivningen av det som sedan händer är så levande att jag ser det hela som en film framför mig. Undrar om Asaad månde har tänkt "film" medan han skrev?

Det som händer är alltså följande, vilket ni nog redan förstår: Semesterresan var ingen semesterresa utan ren äktenskapsförmedling. Armán vill inte gifta sig med Amina men Amina har resignerat, under traditionens tyngd, och ser det som en möjlighet att åtminstone få en vänligt sinnad make. Fadern och den övriga släkten i Kurdistan utsätter snart Armán för ren psykisk tortyr och vid ett svagt tillfälle går han deras vilja till mötes och godtar ett äktenskap, något han ångrar redan följande dag. Bröllopsfesten sker omgående och nu blir det bråttom för Armán att åka tillbaka hem till Sverige och ordna med det praktiska inför Aminas ankomst. Amina å sin sida reser till Syrien för att därifrån söka uppehållstillstånd hos den svenska ambassaden.

Väl hemma i Stockholm blir Armán förälskad i en svensk kvinna. Han klarar inte av att berätta för henne att han faktiskt redan är gift och ju längre tiden går desto svårare blir det naturligtvis att avslöja sanningen och lögnen lever vidare genom att han hela tiden gör allt för att förhala Aminas ankomst. Armán lever nu i konflikten mellan släktens krav i Kurdistan, Aminas tröstlösa väntan i en isolerad lägenhet i Syrien och sin nya förälskelse i Sverige. Vilken människa som helst skulle kunna gå under för mindre och vetskapen om att en massa människor blir lidande till följd av hans lögner gör Armán desperat.

Det sägs att boken är delvis självbiografisk. Måhända är det så. Att mängder av sådana här berättelser lever omkring oss i verkligheten, det vet vi i alla fall. Stjärnlösa nätter är en mycket träffande titel på boken. Svart, svart blir himlen för alla som inte får behålla rätten till sitt eget liv.

Pernilla Tyrfors, bibliotekarie, Karolinska skolan

2011-03-22

Det dina ögon ser av Christina Wahldén


På lastbilsgymnasiet är de flesta killar. I Det dina ögon ser möter vi Tess som älskar att köra grävmaskin. Hon backar lastbilar mellan konerna som ingen annan. I samma klass går Bea och Molly. Bea har större intresse av att skicka sms under lektionerna istället för att lyssna.
En dag blir Tess så allvarligt misshandlad att hon medvetslös förs till sjukhuset. Bea har sparkat henne i huvudet. Den som ser det hela är Molly men även flera andra i klassen. Killarna lämnar klassrummet snabbt.....har inget sett. Molly inser allvaret men innan hon vet ordet av har en lärare dykt upp som nu larmar ambulansen. Molly anser sig inte ha sett något. Polisen ställer frågor men ingen har sett.
En dag besöker Molly Tess på sjukhuset. Det hon upplever där får henne att inse att hon måste berätta. Hon är rädd, känner sig hotad. Mollys pappa förbjuder henne att vittna. Hon våndas och undrar vad ett vittnesmål kommer att innebära........

Kristina, bibliotekarie Lindeskolan

2011-03-14

Bioaktuell bladvändare


En väldigt gripande bok som nu visas som film på bio är Saras nyckel av Tatiana de Rosnay. Handlingen utspelar sig både i dåtid och nutid. Berättelsen från dåtiden är baserad på en skamfläck i Frankrikes historia. 1942 genomförde nämligen den franska polisen en massarrestering på judiska familjer som först fick bo i en sportarena under hemska förhållanden för att efter några dagar skickas till en säker död i koncentrationsläger. Händelsen kallas Vél d'Hiv-razzian efter namnet på sportarenan. (Källa Wikipedia)

Boken börjar när den 10-åriga franska flickan Sarah och hennes familj hämtas av den franska polisen. Innan de lämnar lägenheten ber hennes lillebror att hon ska låsa in honom i ett skåp, hans favoritgömställe. Hon gör det och tänker lämna nyckeln till någon som kan hjälpa honom ut senare, men hon hittar ingen och istället förs vi tillsammans med henne in i fasorna i Vél d'Hiv. Varvat med Saras berättelse får vi följa den amerikanska journalisten Julia, gift med en fransman och boende i Paris. Hon får i uppdrag att skriva en minnesartikel om Vél d'Hiv-razzian och under arbetets gång upptäcker hon något i Sarahs historia som har samband med hennes egen familj.

Boken är både spännande, fängslande och upprörande och otroligt svår att lägga i från sig. Ta fram en näsduk och läs boken innan du ser filmen!
Ale, bibliotekarie Risbergska

2011-03-08

JANIS den magnifika av Johanna Nilsson


Janis och Emelie är bästa vänner. De är båda annorlunda. På gymnasiet mobbas Emelie och hon lider av dessa plågoandar som styr hennes liv. Janis är den enda som Emelie känner sig respekterad av. De planerar allt de ska göra när de tagit studenten. En dag slås allt i kras när det fruktansvärda inträffar.
För att orka fortsätta stjäl Janis sin brors bil för att fara norrut och uppleva det ultimata. Hon vill slippa allt och bara vara med sig själv. Bilkörningen är inget problem eftersom hon kört sedan hon var tolv, med andra ord inget körkort. Hon lämnar ett brev under madrassen i sin brors säng där hon förklarar varför hon stal bilen. Brev under madrassen är vardag i deras relation.
Föräldrarna bryr hon sig inte om, det har ju de aldrig gjort med henne.....brytt sig om alltså.
Janis resa fylls av dramatik, möten med märkliga människor, överraskande händelser. Hon får uppleva lite väl mycket för sin ålder, hon är ju bara 17 år. Men hon är magnifik.
Johanna Nilsson har förmågan att se de annorlunda och att ta dem på allvar.

Kristina, bibliotekarie Lindeskolan

Ung BÖG och jävligt kär av Johannes Sandreyo


Filip är bög och nu orkar han inte tiga längre. Hans pappa blir ursinnig, det måste bero på Filips knäppa mamma som han är skild från. Den redan tuffa situationen med en supande far blir än tuffare. Filip går estetiska programmet med inriktning dans. Klassen är en katastrof och nu återinkallas Benny som tidigare varit klassen teaterlärare. Det påbörjade musikalprojektet måste räddas. Benny tror på dessa ungdomar och hans sätt att bemöta dem gör att nästan hela klassen vinner över vuxenvärldens misstro och förakt. Filips bästa vän Sara får också veta att Filip är bög. Detta gör att deras vänskap blir än starkare.De har som tradition att gå och se när killarna tränar fotboll. De spanar från läktarna, men med olika förtecken. Här i Aspudden finns också Emilio, värsting och fotbollsspelare. Han har rykte om sig att vara värsta playern. Emilio har det trassligt med vänner i de kriminella kretsarna. Filip och Emilio möts och nu börjar en kamp om livet och kärleken. Jag kunde verkligen inte sluta läsa, även om bibliotekarier inte har högsta rankingen i denna, angelägna och mycket spännande bok.

Kristina Jilke, Lindeskolan, Lindesberg

2011-03-05

Det mörka tornet av Stephen King


Mannen i svart flydde genom öknen, och revolvermannen följde efter…

När jag läste serien Det mörka tornet öppnades en helt ny värld för mig… eller, ja, när jag lyssnade på George Guidall läsa högt i ljudboksversionen på engelska. För ljudboken är en fantastisk uppfinning för oss ständigt upptagna 2000-tals människor. I vilket fall som helst var världen som öppnades full av intertextualiteter för oss King-fanatiker, men den var också helt annorlunda än Kings tidigare verk. Han menar själv att Det mörka tornet är hans livsverk som han påbörjade i tankarna redan som ung man.

Serien består av sju böcker: Revolvermannen, De tre blir dragna, De öde landen, Magiker och glas, Vargarna i Calla, Sången om Susannah och Det mörka tornet.

Och om jag ska vara helt ärlig är de två första böckerna mediokra, men tar man sig igenom dem kommer belöningen i form av en fantastisk läsupplevelse.

Det mörka tornet är historien om den sista revolvermannen, Roland, som lever i en tid som har gått vidare. Allt har förändrats och världen är på väg att gå under. Roland har länge sökt efter det mörka tornet, som han tror är världens räddning och besitter de svar han behöver. Han är på jakt efter mannen i svart som på något sätt är sammankopplad med det mörka tornet och symbolen för ondska.

På sin väg mot tornet träffar han tre kompanjoner (revolvermän). De är pojken, Jake Chambers, från 1970-talets New York, heroinisten, Eddie Dean, från 1980-talets New York och den schizofrena afro-amerikanskan, Odetta Holmes/Detta Walker, från 1960-talets New York, som dessutom har förlorat båda sina ben i en tunnelbaneolycka. De fyra, tillsammans med Billy-bumlaren, Oy bildar en Ka-tet; en grupp som blivit sammanförda av ödet.

Vägen till Tornet är lång och Roland har levt en evighet. Vi får följa Revolvermannen och hans Ka-tet genom öde landskap, på resor genom tidsdimensioner, i strider med demoner, vampyrer, maskiner och maffia. Genom tillbakablickar får vi lära känna Roland och hans värld som påminner mycket om riddarnas idealvärld, där heder och ära är viktigt, men där även ödet och vidskeplighet är av stor betydelse.

I denna saliga blandning av fantasy, western och skräck bevisar Stephen King att han är allt annat än en kiosklitteraturförfattare. En fantastisk bok-serie som definitivt är värd att läsa!

Bilden är hämtad från www.darekkocurek.com

Linn Dure, Lärare Tullängsskolan


2011-03-02

Nervkittlande brevväxling


Hej Lenny!

Hoppas att du inte har något emot att jag skriver till dig…

… är de första raderna i Chas brev till den dödsdömde mördaren Lenny Darling. I brevet utger han sig för att vara sin mamma eftersom man måste vara myndig för att få brevväxla med en fånge. I breven ljuger han ihop en idealhistoria - livet han egentligen skulle vilja leva. Chas är av den rastlösa typen som ständigt söker kickar och tror att brevväxling med en mördare skulle imponera på polarna. Det han inte vet är att Lenny har genomskådat bluffen och hans svar blir alltmer skrämmande. Lenny friges oväntat och till Chas fasa dyker han en dag upp som granne i kvarteret…

Detta är en riktig bladvändare. Aldrig får man som läsare en lugn stund, det stjäls långtradare, leks med knivar och tänds eld på saker och hela tiden trappas spänningen upp. Men det betyder inte att berättelsen saknar djup. För vem är egentligen offret?

Brevvännen av Ally Kennen är en osentimental ungdomsroman med högt tempo, spända nerver och mycket humor. Läs gärna ihop med någon för det är en bok man vill prata om efteråt!


Åsa, bibliotekarie Tullängsskolan

2011-03-01

Dear Nobody av Berlie Doherty


Chris and Helen are teenagers and they are in love, they can't imagine a life without each other. Then the unthinkable happens - Helen gets pregnant. Months after Chris is preparing to leave for college when a box filled with letters fron Helen arrives. All letters begins with "Dear Nobody". In her loneliness and fear Helen has written to the life inside her calling him/her "Nobody". Because she doesn't want "Nobody".

The story is told from Chris's point of view and in each chapter there is a letter to "Nobody". As the story continues Helen and Chris have to make choices, if they want to live togehter or separate what is going to happen to "Nobody".

Dear Nobody is a very emotional story, it's not only the relationship between Chris and Helen; it is the relationship between them and each their families. Chris whose mother left him, his father and brother when he was still a child. Helen fear for her relationship with her mother, father and grandparents. Both their fear for what is going to happen to them in the chaos that is breaking out.

The book was very godd and I was glued to the pages til the end. I felt with the characters: their fear, their anger, their sorrow, their desperation and confusion. How life can take such a different turn from one day to another. It is real life, something like this could happen but it could turn out in a complete different way.

Teresa, BFES09H Risbergska