2011-05-30

Hitta Violet Park av Jenny Valentine


När den 16-årige Lucas Swain av en slump hamnar på en taxistation mitt i natten träffar han för första gången Violet Park. Det ovanliga med Violet är att hon är död sedan flera år och ligger i en urna som någon lämnade i en taxibil för flera år sedan. Lucas blir som besatt av tanken på att rädda Violet från ödet att bara stå på en hylla på en taxistation; han känner att det finns ett samband mellan dem. Det blir viktigt för honom att få veta vem hon var när hon levde.

Som mellanbarn bor Lucas med sin mamma, syster och bror. Familjen lever i skuggan av att pappan försvann helt spårlöst för fem år sen och sedan dess har de inte fått något livstecken från honom. Ovissheten om fadern försvann frivilligt, hemska tanke, eller har dödats, kanske något bättre, är jobbig och något som upptar mycket av Lucas tankar. Mamman är bitter över livets utveckling och till hennes stora förtvivlan försöker Lucas likna sin pappa till både stil och sätt. Hur och vem var hans far egentligen?

Lucas är som besatt av att få veta vem Violet Park var och jakten på hennes historia visar sig bli mer betydelsefull för hans liv än han kunnat ana.

Jag tyckte mycket om den här boken och skrattade högt flera gånger åt Marcus funderingar och formuleringar. Det är samtidigt en sorglig historia om längtan och ovisshet och en spännande historia om sökandet efter människor och kanske sanningen. Jag förstår varför Jenny Valentines bok belönades med Guardians barnbokspris 2007.

Ale, bibliotekarie Risbergska

2011-05-09

Tiden - finns den?

Lasarusfenomenet är första delen i en ny serie av Kjetil Johnsen.

Den här boken är precis som en första del i en serie ska vara! Lite trög i början, men mer och mer spännande ju längre man läser, och med en avslutning som gör, att man väntar på fortsättningen! Bokstavligen en "cliffhanger!"

På försättsbladet står ett citat av T.S. Eliot, "In my end is my beginning"

Emma är dotter till en norsk kvantfysiker, en som forskar i atomernas minsta beståndsdelar på en hemlig militär forskningsstation i USA. Boken börjar med att hon är på utflykt med sina föräldrar och lillebror till ett dinosauriemuseum. Hon tycker det är ganska tråkigt, och går ut och väntar utanför. Där upplever hon, att hon nästan ser något i ögonvrån, som hon känner igen, men inte kan identifiera.

I nästa scen ligger Emma ingipsad på sjukhuset efter en svår olycka. Hon har en kamp framför sig för att bli frisk igen. Hon vet inte alls vem hon kan lita på men måste finna sig i att be människor hon inte alls känner om hjälp med de mest intima saker.

Det jag tycker är spännande är hur Kjetil Johnsen leker med vetenskapliga begrepp, som tiden och oändligheten och väver in dem i historien.

Kjetil Johnsen är en norsk författare. På hans hemsida http://www.kjetiljohnsen.no kan man läsa, att Den 4e parallellen kommer innehålla fyra delar. Lasarusfenomenet är del ett. Det skulle inte alls förvåna mig om någon gjorde en TVserie av de här böckerna! Hans serie Tre har varit mycket populär, och det tror jag att denna också kommer bli.

Göril Thyresson, Alléskolan

2011-05-02

Kärlekens historia av Nicole Krauss


Kärlekens historia börjar i dagens New York där vi först möter Leo Gursky, en 70-årig pensionerad låssmed, som på grund av sin judiska bakgrund tvingats lämna Polen och bege sig till USA under andra världskriget. Som ung skrev han en roman, Kärlekens historia, om sin kärlek till Alma. Denna roman och Alma har båda gått förlorade vid flykten från Polen. Kärleken Alma reste i förväg till Amerika, och gifte sig med en annan man i övertygelsen att Leo omkommit under kriget, och manuskriptet till boken som han lämnat till sin gode vän "försvann". Men när Alma och Leo skiljs i ungdomen finns frukten av deras kärlek kvar. I Almas mage växer ett nytt liv som Leo är far till, och det försvunna manuskriptet har tagits hand om och publicerats, om än i annat namn.

En annan Alma är det andra berättarjaget. Hon är 14 år och döpt efter huvudpersonen i den bok som hennes döde far fann på ett antikvariat i Buenos Aires, Kärlekens historia. Alma sörjer sin far, men sörjer inte lika mycket som sin mamma som håller på att gå under av sorg, varför Alma letar efter en ny man i mammans liv.

Saknad och känslan av förlust förenar de två berättarjagen, men också deras hoppfullhet och spirande känsla av att allt ändå inte är förlorat.

Krauss har skapat en väv av människoöden som griper in i varandra och förändrar varandras liv i ett raffinerat romanbyggande. Trots en mängd trådar och händelsförlopp som rör sig mellan nu och då, Europa, USA och Sydamerika så lyckas Krauss hålla ihop det hela och skapa ett sammanhang. Det är en underbar bok där människor trots historiens svarta hål och deras egen ångest lyckas inge verkligt hopp!


"Ord för allt", skriver Leo på förstasidan av ett nytt manus. Så är det i Nicole Krauss böcker. Hon finner ord för allt. Läs henne!

Kajsa
P.S. Jag läste nyligen Nicole Krauss' Det stora huset, som också kommit ut på svenska. Det är också en väldigt bra bok som jag vill tipsa om, precis som hennes första bok Man utan minne. Men börja gärna med Kärlekens historia. Den är underbar. /D.S.