2013-08-23

Paper towns

Tänk att vissa författare har förmågan att skapa karaktärer som du bara tycker om på en gång? Det har John Green gjort i den engelska boken Paper towns.

Quentin, Q, är en kille som för ovanlighetens skull varken är mobbad (han och hans vänner är väl inte direkt inne, men inte heller helt ut), han är skötsam och har en helt ok relation till sina föräldrar som inte har några större problem med t ex alkohol och droger. I grannhuset bor Margo, en gåtfull tjej som Q gillat länge . När de var små hängde de jämt men på senare år har de glidit isär. Därför blir Q väldigt förvånad när Margo en sen kväll dyker upp i trädet utanför hans fönster, utklädd till ninja. Hon är ute på en hämndaktion och behöver hans hjälp. Det blir en helt galen natt och början till något nytt för Q.

I skolan nästa dag är Q förväntansfull, för visst måste upplevelserna med Margo innebära någon slags förändring mellan dem? Det får Q inte veta för Margo dyker aldrig upp i skolan. Efter tre dagar anmäler hennes föräldrar henne som försvunnen - igen. Hon har nämligen varit borta förr och då lämnat ledtrådar efter sig som ingen lyckats tyda förrän hon varit tillbaka igen. Att säga att föräldrarna är trötta på sin dotters beteende är en underdrift. Q blir helt säker på att Margo lämnat ledtrådar även denna gång och han tror att de är åt just honom. Resten av boken handlar främst om att hitta Margo. För hon lever väl fortfarande?

Paper towns är en inte särskilt förutsägbar bok med några riktigt sköna karaktäer. Det känns lite som John Greens signum. För mig var det framförallt Q:s knasiga och nördiga kompisar som förhöjde läsupplevelsen. Sedan är förstås upplägget med ett mystiskt försvinnande aldrig fel för spänningen och drivet i handlingen.

Ale, bibliotekarie på Ri

2013-08-21

Dags för skräck?

Vissa böcker stannar kvar långt efter det att man läst klart dem. Historien kryper under skinnet på dig som läsare och man blir överkänslig för plötsliga ljud eller blir mer mörkrädd än vanligt. Johan Theorin är en författare som kan bygga upp både stämning och spänning i sina böcker. Sankta psyko skiljer sig en hel del från det han har skrivit tidigare.

Miljön Johan har valt är också annorlunda, Historien utspelar sig på ett säkerhetsklassat sjukhus där psykiskt störda våldsbrottslingar tvångsvårdas. Som en del i behandligen ingår att de intagna ska kunna behålla kontakten med sina barn. I anslutning till sjukhuset finns förskolan Gläntan med slussar och tunnlar in till sjukhuset. Jan har precis börjat jobba som förskolelärare här och utåt sett verkar det vara en slump att han sökt sig hit. Sanningen är att han sökt jobbet för att kunna komma i kontakt med en av de intagna. En kvinna som han tror han kände som tonåring. Jan bär också med sig en egen mörk hemlighet. Ett barn försvann från hans förra arbetsplats och han har inte berättat för någon vad det egentligen var som hände.

Om man vill göra en djupdykning i människans psyke och röra sig i mörka öde lokaler så är Sankta psyko helt rätt. I den här miljön finns människor som är kapabla till det mesta. Frågan är också vilka som egentligen är farligast; De intagna eller personalen... 

Om att vilja vara någon annan

Ibland får man bara en känsla av att vilja ge sig av och pröva något helt annat. Leva ett helt annat liv än det man lever. Precis där är My som är huvudperson i Moa Herngrens bok Homecoming queen:

"Jag kunde inte säga som det var. Att jag behövde det här. Bli någon annan ett tag. Nån som ingen förväntar sig att jag ska vara. Fly från mig själv och den roll jag spelat så länge. Den roliga. Klassens clown....Det måste bli bättre nån annanstans där inte alla känner mig. Rädslan kan ju inte följa med till andra sidan Atlanten. Eller kan det det?"

  My gör bort sig totalt inför hela klassen. Hon kan inte skämta bort det eller låtsas som ingenting. Om hon bara kunde sjunka genom golvet och aldrig behöva visa sig i skolan mer. Det är som om någon  har tagit över hennes liv: GöraBortSig- monstret. Som någon slags paniklösning och för att slippa erkänna för sig själv att början på gymnasiet inte alls blev som hon tänkt sig, så bestämmer My sig för att ge sig iväg till USA som utbytesstudent. Bara bort från allt och alla som känner henne så att hon kan bli den hon egentligen är och vill vara. Hon hamnar i en värdfamilj långt ute på landsbygden och hemlängtan blir som en spark i magen. Hur ska hon överleva här? Med rosa marrängklänningar, cheerleaders och knepiga dejter? Som svensk blir hon också förvånad över hur naturligt rasismen är en del i det dagliga livet.

Homecoming queen är en historia som berör.  My får verkligen kämpa och hon är långt hemifrån. Ganska så snart får man också klart för sig att allt inte står rätt till i värdfamiljen....2013-08-20

Snart kommer nya lästips

Nu när terminen drar igång igen ska vi så snabbt som möjligt försöka få ut några nya lästips efter sommarens läsning. Vi måste bara bläddra lite i listorna över alla böcker som lästs och fräscha upp minnet en aning.