2013-12-16

Legionären

’’Vi kommer tillbaka. Vi kommer tillbaka och när vi gör det lovar jag att vi kommer att låta de asen ångra den dagen de reste vapen mot romarna. Jag, Gaius Julius Ceasar, svär på min faders grav…’’

Ett hård, tufft och krävande liv från 40 år efter Kristus är vad unge Cato får vara med om i sitt romerska arméliv, och han får det inte lättare med de andra soldaterna i hans armé så kallad Den Andra Legionen när han blir befordrad till Optio på grund av hans fars före detta kontakter med den romerske kejsaren. Quintus Licinius Cato är bara 17 år när han får gå med i armén och ta rollen som optio, och hans ’’vänner’’ i armén blir väldigt avundsjuka på att en ny liten klen grabb ska vara deras optio och ta order från honom  medans de har kämpat i armen i flera år och inte blivit befordrade ännu. Detta gör det inte lätt för Cato men alla är inte helt emot honom.
För i och med att han lyckades hjälpa sin truppledare, så kallad centurion, från döden vid ett totalt eldinferno när de försökte attackera en barbarby så har centurionen Macro fått förtroende för den unge Cato.

Men allt har bara börjat när den romerske kejsaren Claudius har bestämt att försöka invadera Britannien med romarna för andra gången och de får även ett speciellt uppdrag på liv och död. Britannien, landet som inte ens Julius Ceasars armé kunde kapitulera.

I den här berättelsen tas du med bland svärd och sköld ut i slagsfälten och runt bland arméerna och får följa med Cato och Macro ut i sina äventyr.

Om detta inte nöjer dig tillräckligt så kan jag berätta att denna bok är bara den första boken i Silverörnserien på 12 böcker som är alla skrivna av Simon Scarrow. Scarrow har skrivit en till stor serie som heter Revolutionen men Silverörnserien är helt klart hans största. Om du är ett fan av antingen romare, brutala antika krig, 2000 år gammal historia och grovt språk så är denna bok ett måste.

Anton TEF 13, Tu

Allt på en gång

Boken “Sju jävligt långa dagar”, en bok som är fylld med kärlek, humor och relationer.

Judds far hade precis dött och mitt i denna sorg har hans fru varit otrogen mot honom. Hans far ville att de skulle sitta shiva för honom, vilket är en judisk akt när man sörjer i sju dagar efter begravningen och allt arbete är förbjudet. Och man får följa honom genom den här veckan som är fylld av gamla minnen som tas fram, kärlek och vänskap.

Bokens originaltitel är “This is where i leave you”. Den är skriven av amerikanen Jonathan Tropper som även skrivit 5 andra böcker, T.ex. “Konsten att tala med en änkling” och “Boken om Joe”. Eftersom att denna boken är översatt till svenska så tycker jag att det skulle vara intressant att ta sig tiden att läsa den på originalspråket Om det intresserar er så är boken översatt av Erik MacQueen.

Borde du läsa boken?
Innan jag ger min åsikt vill jag bara säga att jag är inte en person som normalt läser böcker eftersom att jag oftast tycker att det är lång tråkigt.
Men den här boken var faktiskt ett undantag, det var inte alls lika tråkigt som det brukar vara. Jag kunde läsa några timmar i streck utan att bli “trött” på att läsa.

Ja, skulle jag nog säga till er som undrar om ni ska läsa boken eller inte. En händelserik bok som man inte blir uttråkad av. Rekommenderas.

Jesper TEF 13, Tu

2013-12-12

Sanningen om Takeos liv!

”Jag stod där och darrade och kunde inte röra mig. Den här mannen hade dykt upp ur tomma intet. Han hade dödat mitt framför ögonen på mig för att rädda mig. Jag föll på knä framför honom och sökte efter ord att tacka med”.

Där börjar den spännande och otroliga resan för den unga speciella pojken Takeo som ännu inte har upptäckt sitt riktiga jag. Berättelsen är utspelad vid den tid då Medeltiden ägde rum i ett land som efterliknar Japan. Pojken är nyfiken och gillar att utforska skogen runt sin fridfulla by uppe vid bergen där han bor med sin mamma. Byn har inte varit påverkad av kriget som äger rum vid kusterna mellan de stora klanerna långt borta från Takeos lugna by. Snart kommer det få en vändning! Den unge mannen Otori Shigeru som hjälpte Takeo ska nu lära pojken allt man behöver veta, och färdigheter Takeo inte visste att han har.

"Över näktergalens golv" är den första i trilogin ”Sagan om klanen Otri” och är skriven av den kände ungdomsförfattaren Lian Hearn som lever sitt liv i Australien men föddes i England. Eftersom Hearn skriver ungdomsböcker är boken lättläst och den är mycket enkel att komma in i, samt mycket spännande redan i första kapitlet!

Samuel TEF 13, Tu

2013-12-09

Metro 2033

“När man går genom en tunnel, i synnerhet med en dålig lampa, känns det alltid som om faran närmar sig bakifrån. Ibland blir känslan så intensiv att man tycker sig förnimma en tung blick i ryggen, eller inte ens blick... Vem vet vem eller vad som döljer sig i mörkret och hur den eller det uppfattar världen? Till slut blir anspänningen så outhärdlig att man inte står ut längre, man snurrar runt, blixtsnabbt, och viftar med ljusstrålen i det svarta - men ingen där... Tystnad... Tomhet…”

Boken utspelar sig år 2033 efter ett stort kärnvapenkrig som förstörde hela jorden och det enda ställena som man kan undvika radioaktiviteten är i tunnelbanorna. Huvudpersonen Artyom är en av de människor som bor i en metro i Ryssland på stationen VDNKh. Artyom föddes nere i metron och har aldrig sett riktigt dagsljus, för allt man ser nere i metron är levande ljus och mörka tunnlar. Hanns mamma dog när han var liten och han har bott hos och blivit uppfostrad av en gammal och vis man som heter Sukhoi.

Samtidigt som alla kämpar för att överleva i metron så börjar olika muterade varelser att ta över på ytan. Och några av de varelserna börjar att hitta ner i metron och ställa till med massa terror, och självklart så ger sig Artyom ut på sitt livs äventyr för att rädda metron från de svarta…

Jag tycker att boken var väldigt spännade och den var inte alls långtråkig att läsa. Dock var den lite jobbig att läsa för att det utspelar sig i Ryssland med många konstiga namn.

Axel Frosthagen TEF13, Tu

In i vildmarken

”I två år vandrar han över jordklotet. Utan vare sig telefon, pool, husdjur eller cigaretter. Den ultimata friheten. En extremist, en resenär, vars hem består av vägen”

 22 årige Chris McCandless har precis tagit sin högskoleexamen, i maj 1990. Direkt efter att Chris hade tagit sin examen hade han bestämt sig för att leva på naturens egna resurser och känna frihet och självständighet eller rättare sagt ”vart vägen leder honom”. Det första Chris gör är att skicka alla insamlade examens pengar till välgörenhet. Utan att berätta för sin familj beger han sig iväg från West Virginia till Atlanta där han hyr en lägenhet i ett par veckor.

 I slutet av juli hade Chris föräldrar fortfarande inte hört något från Chris. Och detta gjorde att de blev mycket oroliga. Chris saknade telefon, så hans föräldrar åkte ner till Atlanta för att överraska honom. När de kom fram var lägenheten tom och hyresvärden berättade att han redan hade stuckit i slutet av maj. När Chris föräldrar kom hem igen från Atlanta så berättade Chris syster Carine vad hon visste om Chris. Och så lät hon föräldrarna läsa alla brev som Chris hade skickat under sommaren. Chris hade sagt år posten att spara breven till den 1 augusti för att vinna lite tid.

Chris hade spenderat 4 år av strikta studier och hade nu utexamineras från högskolan. Äntligen hade han frigjort sig från vanvett, föräldrar och materiellt överflöd som undanhöll Chris från hans sanna existens.

När Chris påbörjade sitt ”stora äventyr” så kände han att han behövde ett nytt alias. Han valde att kalla sig ”Alexander Supertramp”. Under sin resa kommer han bland annat att träffa jordnära ”gummivagabonderna” Rainey och Jan som också lever på vägen. Och de helgalna danskarna Mads och Sonja som Chris träffar när han strider mot lagen och paddlar igenom forsande Colorado river. Det är många fina och härliga möten Chris gör under sin resa.

Men det som Chris ägnar de största tankarna åt är att ta sig till Alaska. Som han ser som den absolut största mänskliga utmaning för överlevnad. Det enda Chris kommer att ha med sig är kläder för att hålla sig varm, ett gevär och 5 kilo ris. Chris kommer helt enkelt att leva på vad naturen har att erbjuda när det gäller växter och animalisk föda.

Jon Krakauer är en amerikansk författare som skriver på ett mycket fängslande och gripande sätt, så att läsaren verkligen känner medkänsla med Chris i hans situation.
Boken har även filmatiserats.

George TEF 13, Tu

Wanna play a game?

Boken jag har läst heter Geim det är den första boken i en trilogi, den handlar om Henrik HP Persson. Henrik HP Persson är en väldigt arrogant person som lever på ströjobb och är halvkriminell. Allt han tjänar bränner han på gräs och alkohol. Han sitter ofta hemma och spelar dator eller tittar på tv.

En dag när han åkte i ett pendeltåg hittade han en mobil. Mobilen såg väldigt ny ut och den hade inga knappar, HP hade inte en aning om hur den funkade, men han tänkte att han kunde sälja den till sin polare. När han tar upp den startar den med en gång och en text kommer upp där det stod ”Wanna play a game?”. HP klickar hela tiden på nej men texten fortsätter att komma upp. Efter ett tag kom det ett nytt meddelande som var riktat till hans namn Henrik Petterson. Nu blev HP först lite rädd sedan nyfiken och tryckte ”Ja”. Det var ju bara ett spel tänkte han.

Efter att HP tryckt ”Ja” får han uppdrag som han med mobilen ska filma. Det började med små saker som är enkla att utföra, för varje uppdrag han utförde fick han poäng som han sedan kunde ta ut som pengar på någon bankomat. I början tror HP att det är hans kompis Mange som ligger bakom det hela, men är det verkligen det? Han blev beroende av spelet ganska snabbt och uppdragen började bli svårare och innehålla våld. Mer det ger också mer poäng som ger pengar, HP siktar på att bli nummer 1 på spelet men hur långt kommer han klara sig?

Den andra personen som förekommer i boken är en polisinspektör vid namn Rebecca Normén. Hon är en livvakt för Säpo och har koll på exakt allt i sitt liv. Rebecca och HP är rena motsatser, ändå är de syskon. Rebecca kommer under resans gång hjälpa HP som hamnar i trubbel när han spelar sitt ”Geim”.

Bokens författare heter Ander De La Motte f.d. polis och säkerhetschef, Geim var hans debutbok. Jag tyckte det var en bra, spännande och väldigt annorlunda bok jämfört med vad jag har läst förut. Det är ganska mycket våld och konflikter och den innehåller väldigt mycket slang och engelska ord. Jag skulle säga att bokens målgrupp är från tonåringar till ungefär 50-60 åringar. Om man gillar en verklighetstrogen, lite våldsam och spännande bok tycker jag att man ska läsa Geim.

Albin TEF 13, Tu

Jakten på Röd oktober


Boken handlar om jakten på kapten Marko Ramius och nästan alla hans officerare. De vill gå över till väst under kalla kriget och med sig har de atomubåten Röd Oktober. Röd Oktober är den nyaste typhoon-klassade ubåten och är utrustad med ett helt nytt framdrivningssystem som gör den mycket svår att hitta.Amerikanarna vet inte om Röd oktober kommer för att avfyra sina atombomber eller spionera. Det blir analytiker Jack Ryans på CIA uppgift att komma på vad Röd Oktober vill. Boken är skriven av Tom Clancy och utgiven 1986 första gången. Den har filmatiserats med Sean Connery som Marko Ramius.

Ett spännande tillfälle som visar vad som händer:
Jeffrey Pelt: Herr Ambassadör, du har nästan hundra fartyg som opererar i Norra atlanten just nu. Dina flygplan har släppt tillräckligt med sonarbojar för en man kan gå från Grönland till Island till Skottland utan att bli blöt. Nu, ska vi göra oss av med tjuren? Ambassadör Lysenko: din poäng är lika vältalig som alltid, Herr Pelt.

Jag tycker att boken är bra men den som inte har tålamod kommer att tycka boken blir lång och tråkig. Den ska läsas ur perspektivet att detta kunde ha varit resultatet om det hänt i verkligheten, inte som många tror att alla skjuter alla. Många tror att ryssar och amerikaner hatade varandra under kalla kriget men mycket löstes på diplomatisk väg.


Tobias Johansson TEF13

Nattpatrullen

Boken utspelar sig i en alternativ värld där människan lever ovetande runt magiker, häxor, vampyrer och hamnskiftare vilka kallar sig för de andra. De tillhör antingen ljuset eller mörkret men till skillnad från de flesta berättelser så lever de sida vid sida under ett avtal att om de ljusa gör en god handling så ska de mörka få göra en lika stor ond handling. För att detta ska hållas så finns dagpatrullen (de mörka) som håller koll på de ljusa under dagen och nattpatrullen (de ljusa) som håller koll på de mörka.

Den här boken utspelar sig i Moskva där du får följa Anton Goodeetskij en medelmåttig magiker som precis har blivit utskickad på fält. Hans första uppdrag är att söka upp några vampyrer som jagar utan licens. Men då han sitter på metron så ser han en kvinna med en stor förbannelse, som han försöker att slå ut men misslyckas och kvinnan går på tåget och åker iväg. Men då denna förbannelse är mäktig nog att förinta hela Moskva så sätts hela nattpatrullen till att leta efter kvinnan och magikern som la förbannelsen.

Författaren Sergej Lukjanenko är en författare som jag anser skriver väldigt detaljerat och fort då han har delat upp boken i tre berättelser då den jag skrev om är den första och det händer så gott som alltid något. Han drar kvickt in dig i boken genom att man får följa en pojke som blir förföljd av en vampyr och förklarar sedan huvudkaraktären.


Jag tycker att det är en bra bok där det händer mycket så man måste inte ha så mycket tålamod för att läsa boken. Värd att läsa om man gillar fantasy.


Erik TEF 13, Tu

En ensam livbåt

1914, bara två år efter Titanic, förliser oceanångaren Empress Alexandra. De som har tur kan ta sig till en livbåt. Runt dem finns bara himmel och hav. I en av dessa små båtar sitter 39 personer som av slump har hamnat tillsammans.  De är främlingar utelämnade åt varandra. Båten ligger lågt i vattnet och en enda klumpig rörelse kan innebära  slutet för dem alla. Det stora fartyget hann sända nödmeddelande innan det gick under. Nu är det bara att vänta.

Den som tar kommandot från start är en matros från fartyget. Han lotsar säkert livbåten bort från alla desperata, drunknande människor i vattnet. Det handlar inte om grymhet. Det handlar om överlevnad. De människor som inte lyckats få plats i någon av livbåtarna kan i sin förtvivlan och skräck dränka dem alla, med sin tyngd och hysteriska beteende.

 Chock, sorg, kyla och hunger. Ingen vet hur det gått för deras anhöriga. De fruktansvärda scenerna med drunknande människor runt om kring. Skriken, och gråten som alltefter tiden går tysnar och upphör i takt med att människor dör i det iskalla vattnet. Den första natten i livbåten är en mardröm....

Hjälp utifrån verkar dröja. Dagar och nätter avlöser varandra utan ett enda tecken på att någon är på väg för att rädda dem.

Charlotte Rogans bok "Livbåten" är en psykologisk thriller. Människa ställs mot människa under de mest extrema förhållanden. Som läsare är det svårt att slita sig från berättelsen. Spänningen är olidlig  Man måste bara få veta hur det går. Här finns inget övernaturligt, eller någon sjuk seriemördare, men det är ändå en av de mest obehagliga och otäcka böcker jag läst.

2013-12-05

Silmarillion

Silmarillion låter dig följa hur en ny värld byggs upp i universumet Eä av urguden Ilúvatar. Hur människorna och de mystiska, begåvade alverna kom till och berättelser om tidens begynnelse. Om gudarna som kallas válar och deras krafter och påverkan, deras personligheter och relationer mellan varandra. Alla de olika slag och kamper som utkämpats efter att en av valar vänt sig mot de andra.

J.R.R Tolkien är författare till boken. Han skrev den som flera olika berättelser som hans son lade samman i en bok efter hans död. Den är ganska tung att läsa för att den utspelar sig under fyra tidsåldrar och det är väldigt mycket namn och olika händelser. Tolkien berättar en sak för dig, och sedan går han vidare till nästa, nästan lite som fakta. Han vill förmedla den fantastiska unika värld han skapat. Det skulle kunna skrivas tiotalsböcker till om händelserna i Silmarillion. Tolkiens andra verk Hobbit och Lord of the rings trilogin utspelar sig långt efter Silmarillion.

Boken är inte något för alla, men är väldigt rolig att läsa om att man har läst hans andra verk och sett filmerna.

Gustav TEF 13, Tu

Tordyveln flyger i skymningen av Maria Gripe

”Hallå, hallå! Just nu befinner vi oss i sommarrummet på Selanderska gården, någon har tagit sig in i huset och söker efter något!” sådana citat finns det många av, det är Jonas, som är en av de tre ungdomarna i Ringaryd. De tre ungdomarna Annika, Jonas och David har sommarlov och sköter om blommorna i Selanderska huset, som sägs ha en förbannelse vilande över sig. Förbannelsen sägs komma från en egyptisk gammal gravstaty som en lärjunge till Linné tog med till Sverige på 1500 talet. Ungdomarna vill självklart veta mer om det och börjar utforska, det går så långt så att det skrivs om ungdomarna och statyn i tidningar och plötsligt vet hela Sverige om att det har gömts en egyptisk gravstaty i Ringaryd. Mycket händer under tiden och allt går inte alltid som dem tänkt sig.

Boken utspelar sig på sommaren i staden Ringaryd i Småland. Klimatet beskrivs inte så bra och mycket i boken, men man kan ända få en bild av hur det ser ut. Boken enligt mig är väldigt intressant och rolig, det är humoristiska citat när det är som mest spännande. Man fastnar i boken och vill läsa mer. Jag skulle säga att den är tillämpad till hela familjen, i alla fall om man lyssnar på den, som jag gjorde. Till de som gillar att lyssna på böcker, måste jag säga att han som läser upp den, Tomas Bolme, har en väldigt behaglig röst och lever sig in i boken. Riktigt spännande och medryckande bok, och författaren skriver så att det känns som att man är med i boken.

Joakim TEF 13, Tu

Jag lever, pappa

Jag lever, pappa”, kan det vara det bästa en pappa kan höra från en dotter i fara? Siri Sønstelie är flickan som tillslut kan meddela sin pappa Erik Sønstelie den underbara meningen ”Jag lever, pappa”. Siri är nämligen på sitt första AUF-läger på ön Utøya i Norge, som hon har längtat! Men det som snart ska hända hade varken Siri eller någon av hennes vänner förväntat sig, de kom hit i syfte att ha kul och få vara med sina nära och kära, såklart också träffa många nya vänner!

Resan började enligt planerna, Siri och hennes vänner har den bästa tiden någonsin! De spelar kort och gör massa andra roliga aktiviteter. Men det roliga skulle inte få vara allt för länge, Siri fick meddelandet från sin pappa att något hemskt hade skett; det hade skett en explosion mitt i Oslo, som tur var hade ingen av hennes allra närmsta blivit skadad. Hon tror först inte sina öron, men inser snart att det är på allvar.

Bara några timmar efter att Siri hade fått det hemska beskedet från sin pappa, går Utøya från att vara i princip det allra säkraste stället till världens farligaste ställe. Terrorattacken som hade skett i Oslo var på väg till Utøya, hon hörde skott avfyras. Skotten kom närmare och närmare. Det var Anders Behring Breivik som var på ön och sköt allt levande. Han lät inte någon som han skymtade överleva.

Författarna som har skrivit denna bok är just Erik och Siri Sønstelie. Boken är uppdelad så att man får uppleva händelserna från alla möjliga perspektiv, man får dels veta hur det går för Siri som finns ute på ön, ur hennes egna perspektiv, med målet att överleva, och även ur Anders Behring Breiviks perspektiv ute på ön, med målet att döda. Samtidigt får man veta hur det känns för många andra runt omkring Utøya med eller utan anknytning till folk på ön.

Jag tycker att boken är väl skriven och man får verkligen en bild av det som verkligen hände ute på Utøya under terrorattacken. Boken fick mig att rysa till när man läste vad som verkligen hände när Anders Behring Breivik satte igång på ön.

Ludwig TEF 13, Tu

Tjuvarnas stad - Mot alla odds

Den oförutsägbara och detaljerade handlingen i Tjuvarnas stad utspelar sig i den lilla staden Leningrad, (Sankt Petersburg) under tiden av andra världskriget.
Boken handlar om hur en ung kille vid namn Lev hamnar i fängelse och tillsammans med sin cellkamrat får en chans av den ryska översten att slippa sina dödsstraff genom ett ogenomförbart uppdrag. Att hitta 12 ägg på fem dagar, trots den extrema svälten och fattigdomen.

Under sin resa besöker Lev och sin kamrat Kolja många olika platser kring den tyska frontlinjen och landsbygden och träffar många olika karaktärer, och grupper, bl.a. en grupp från den Sovjetiska motståndsrörelsen och den Sovjetiska säkerhets-tjänsten NKVD.

Den gripande berättelsen speglar vikten av vänskap men även kärlek och förtroende.

Några situationer från boken påminner mig något om filmen ”Flugornas herre” som visar tecken på hur långt människor kan gå för att överleva hunger och svält. Boken var rolig, spännande och lätt att läsa. Jag rekommenderar den starkt till personer som är intresserade av historia och andra världskriget.

Författaren till boken David Benioff är känd, både författare och filmproducent. Författaren är mest känd för att ha producerat succéserien ”Game of Thrones” men dessutom den spektakulära actionfilmen ”X-men”.

William TEF 13, Tu

Flickan som lekte med elden

Flickan som lekte med elden är uppföljaren till den första boken Män som hatar kvinnor i Stieg Larssons trilogi Millenium.

Huvudpersonen i Flickan som lekte med elden, Lisbeth Salander flyttar hem till Stockholm igen, efter att ha bott utomlands i ungefär ett år. I Stockholm har Lisbeth ingenting kvar, varken familj eller vänner.

Kort in i boken hittar journalisten för tidningen Millenium Mikael Blomqvist, Dag och Mia Svensson mördade i sin lägenhet.
Dag och Mia skulle publicera en bok om en omfattande sexhandel mellan Östeuropa och Sverige. Dag hade precis blivit anställd på Millenium för att vara med och skriva om denna sexhandel också i tidningen. Spåren från mordvapnet leder till Lisbeth Salander och hennes förmyndare Nils Bjurman, som också hittas mördad i sin lägenhet. Lisbeth blir då anklagad för trippelmord och väljer att gömma sig i ett hus som inte finns med i något register. Genom att hacka polisens datorer följer Lisbeth en större del av polisutredningen.

Mikael Blomqvist som är en gammal vän till Lisbeth är övertygad om att Lisbeth är oskyldig och att det är ”torskarna” i sexhandeln som skulle avslöjas som är inblandade, Mikael gör allt för att bevisa Lisbeths oskuld.

Huvudpersonen Lisbeth är en kort, liten tjej med tatueringar, favoriten är draken över ryggen. Hon är en annorlunda tjej med fotografiskt minne och sociala problem samt varit insatt på psyk-hem större delen av hennes uppväxt. Samt en duktig datahacker känd som ”WASP”. Men vad har Lisbeth mer varit med om, och vem är mördaren?

Boken är spännande men dock väldigt lång och det är mycket text. Jag rekommenderar att läsa trilogin i ordning för att lära känna personerna bättre och du får då också en mera sammanhängande historia. Är du en van läsare är boken inget mindre än perfekt, boken är väldigt spännande och blir så gott som aldrig långtråkig. Personskildringen av Lisbeth är helt fantastisk, det är en av dem sakerna som gör att man vill fortsätta läsa boken. Lisbeth framstår som en väldigt spännande och speciell människa.


Eleonora Berglund TEF 13, Tu

Apokalypsen smyger sig närmare...

Eld är den andra boken i trilogin om häxorna från Engelsfors.

Hettan skruvas upp i Engelsfors.
De utvalda tonårs flickorna börjar andra året på gymnasiet, saker börjar hända och demonerna agerar från ett håll de aldrig kunnat förutspå. Det är nu viktigare än någonsin att de måste hålla ihop. Samtidigt som de kämpar mot undergången så kompliceras relationer emellan flickorna och deras privatliv, vänskap som övergår i kärlek och kärlek i besinningslöst hat, val som kommer förändra allt de lever för och saknaden av Elias och Rebecka är starkare än någonsin.

Boken börjar med att ungdomarna hittar en gravsten där Nicolaus minnen är förvarade. Det förflutna börjar bli tydligare samtidigt som rådet träder fram. Anna Karins rättegång närmar sig med stormsteg samtidigt som de måste lista ut hemligheten bakom den nya populära föreningen ”Positiva Engelsfors”.

I denna bok får vi också chansen att lära känna Ida lite bättre, hennes familj, privatliv och känslor för de andra utvalda. Rådet skickar två av de mest lojala häxorna Viktor och Adrianas bror Alexander för att försöka sätta dit Anna Karin för de brott hon begått.
Det är nu inte bara demonerna som lurar, fienden finns runt varje hörn.

Bokens författare heter Mats Strandberg och Sara Bergmark, dessa har också skrivit den första boken ”Cirkeln” och släpper nu den sista delen ”Nyckeln”. De skriver boken som ungdomar skulle uttrycka sig i den riktiga världen, det gör det enkelt för mig att förstå mer än om det skulle vara en pensionär. Man dras lätt med i boken, i slutet av varje kapitel så sker det något nytt och spännande, på det sättet så kunde jag inte sluta läsa när jag väl var inne.Boken är väldigt intressant och man kan lätt känna igen sig i de huvudpersoner som man får lära känna, på det sättet kan man se sig själv i deras vardag. Spänningen i boken tonar aldrig bort, utan det händer alltid något inom någons privatliv eller inom Cirkeln. Målgruppen för boken skulle vara för tonåringar runt 15 och upp till 60-70 eftersom att det innehåller en del saker som är olämpligt för barn och för att 60 åringar inte kommer förstå språket lika bra. Jag skulle säga att boken är väldigt läsvärd om du gillar fantasy blandat med verklighet. 

Joel TEF 13, Tu

Skulle du ge upp din lycka för att rädda någon annan?


Törst är första boken i Vampire Academy. Den handlar om Rose som är 17år och hennes kompis Lissa. Lissa här en sorts vampyr, en moroi. Moroi är den levade sortens vampyr de kan använd magi och de dödar inte när de dricker blod om de skulle göra det skulle de bli en strigoi. De kan inte använda magi och de har förlorat sin medkänsla. Rose är en dhampir. Dhampirer är hälften vampyr och hälften människa. Vilket gör dem till de perfekta beskyddarna. De har bra hörsel, är snabba och läker snabbt.
Rose och Lissa har rymt ifrån sin skola och har försökt klara sig själva utan vuxna. De har gått ganska bra för Lissa kan använd tankekontroll så de har kunnat stoppa alla som har snokat runt.

Men skolan hittar dem efter två år och tar tillbaka dem till tryggheten i den ensligt belägna skolan, S:t Vladimir. Rose får massor med extra lektioner med den snygga och skickliga beskyddaren Dimitri. Nästan genast händer det skrämmande och fruktansvärda saker, sådana saker de försökte undkomma när de rymde.


Törst är skriven av Richelle Mead. Det är en väldigt bra bok som inte handlar för mycket om vampyrer, utan det är lagom av allt. Det händer något hela tiden och det är ett väldigt stort sug efter att läsa mer när man har börjat, helt omöjlig att lägga ner. Den passar till de flesta. Det finns skräck, spänning och romantik. Det är lagom av allt.


Emilia Kardell TEF13

Alla längtar efter något, men är du säker på att det du längtar efter kommer göra dig lycklig?

”Det slår mig att de flesta människor blir fixerade vid nåt omöjligt när de växer upp och sen längtar de ständigt efter det.Jag längtar efter pappa, och Violet.
Mamma längtar efter vad hon skulle kunna bli om hon fick leva sitt liv.
Bob längtar efter mamma, enligt Mercy.
Ed längtar efter att reta sin mamma till vansinne och få knulla.
Mercy längtar efter Kurt Cobain och bröstimplantat och hallucinogena droger.
Pansy längtar efter sin uppslagsverksförsäljare och sin son och en tidigare version av Norman, innan han blev senil.
Norman längtar efter sitt förflutna, som han inte riktigt kan hålla kvar.
Violet längtar, trots att hon har passerat sitt bäst-före datum, efter nått som jag ännu inte vet vad det är.” 

Kan en död människa, gripa tag i livet och andligt finnas kvar för att visa något för någon? En sanning som den personen behöver få se?

I boken Hitta Violet Park av Jenny Valentine, klamrar sig den rika pianisten, Violet Park, fast vid livet och hänger kvar i sin urna som sedan blivit dumpad i en taxi. Hon fick sitta där i det sunkiga taxikontoret i flera år innan Lucas Swain, den faderlösa tonåringen hittar henne och lyckas få henne därifrån.


Lucas längtar konstant efter sin försvunne fadersfigur, och hittar ofta på nya skäl till varför han stack. Varje skäl han hittade på fick honom att se oskyldig och osjälvisk ut. Men var han verkligen det?
Ända sen Lucas hittade och räddade Violet, dyker hon upp överallt. På en poster hos tandläkaren, som en nära vän till både hans far och faderns bästa vän och i eftertexterna på filmerna han ser med sin bror på bio.Långsamt löser han mysteriet om Violet Park och hennes död, som har mer med hans familj att göra än vad han tror.

Boken är skriven från Lucas synvinkel och är i ett väldigt vardagligt språk, vilket i sig har sin egna lilla charm. Boken var intressant och trots att jag inte tycker om att läsa böcker så var den bra och känslofylld. Den känsla som man får se mest av i boken är längtan, då alla karaktärer längtar efter något de inte kan uppnå eller tror att de inte kan uppnå. Det är en härlig ungdomsbok som jag tycker är värd att läsa.


Ellen TEF, Tu