2014-02-17

Gillade du Jellicoe road? Då borde du läsa Francesca!

Melina Marchetta slog igenom stort med sin bok "Jellicoe road" och blev snabbt en favorit hos alla bokbloggare runt om i Sverige. Förra året översattes även hennes bok Francesca till svenska.

Francesca ska precis börja gymnasiet när boken börjar och måste då byta skola. Tyvärr blir det inte den skola som Francesca själv skulle valt utan den som föräldrarna väljer, en katolsk pojkskola som precis börjat tillåta även tjejer som elever. Till en början är killarna motsträviga och det är en hel del rivalitet mellan grupperna. Under bokens gång minskar rivaliteten och Francesca inser att man aldrig kan veta i förväg vilka som kan bli de bästa av vänner.

Francesca lever nästintill ett dubbelliv, ingen i skolan vet vad som egentligen pågår hemma. Hennes mamma har haft ett sammanbrott och är nu deprimerad och sängliggande. Hela familjen påverkas och det blir tufft att balansera privatlivet hemma med den nya skolan där inga av de gamla vännerna går. På den gamla skolan umgicks Francesca i ett gäng med populära tjejer som man efter ett tag märker är ganska fåfänga och ytliga. Sakta men säkert får både Francesca och jag som läsare lära känna flera av personerna på den nya skolan. Där finns den irriterande Thomas Mackee, mansslukerskan Siobhan Sullivan, den argsinta och politiskt korrekta Tara Finkle (en av mina favoritkaraktärer) och sist men inte minst den ganska så underbara William Trobal.

Även jag var en av dem som älskade "Jellicoe road" så jag hade höga förväntningar på den här boken och efter att ha läst färdigt känner jag mig nöjd. Det är en finstämd historia om att vara ung och hitta sig själv som jag tror att många kommer att tycka om!

Maja, bibliotekarie på Karro

2014-02-14

Flyt som en fjäril, stick som ett bi av Elin Nilsson

Miranda är pausunderhållningen i sina föräldrars liv vilka är helt upptagna av hennes storebror Elias. Hon ser honom som en amöba som ägnar hela dygnet åt WoW, World of Warcraft. Allt liv i familjen kretsar kring Elias icke-liv. Vid middagsbordet står hans plats alltid tom, men mamma gör i ordning en talllrik och ställer i kylen så han kan äta den när det passar honom. Miranda, bokens huvudperson, är i slutet av högstadiet och hennes liv är simning och inget annat. I vattnet känner hon sig hemma, hon vill bli bäst.
Vännen Johanna blir mer och mer intresserad av Aleks och det blir till slut för mycket för Miranda. Hon väljer bort Johanna och blir ensam. Hemma blir det alltmer tungt, Mirandas mamma blir deprimerad och sjukskriven. Det är Elias som är orsaken! Miranda kan inte tycka synd om henne, hon ser snarare sina föräldrar som amöbor även de. Slutligen rycker mamman ur modemet etc och Elias blir liggande i sängen och mamman fortsätter vara ledsen. Pappan i familjen har heller ingen lösning på situationen.
 Miranda blir alltmer fokuserad på simningen, skolarbetet blir lidande. Hon vill bli uttagen till SM och visa den ny konkurrenten Rebecca att hon är bäst. Tränar, tränar, tränar och undrar vad det var som hände mellan henne och bästa vännen Johanna. Hon vill säga förlåt!
SM stundar men..........!
Hur mycket får det kosta att satsa mer än hundra procent?
Vad är vänskap?
Det är ett fantastiskt flyt i Elin Nilssons språk och därmed lättläst.Kristina Jilke, Lindeskolan Lindesberg