2015-03-18

När historien kommer ikapp dig och hotar att rasera hela din tillvaro

Sara Larssons debutroman Den första lögnen fångade mig direkt. Vi börjar 1997 då en tjej vaknar upp och snabbt inser/känner att natten innan hände något som kommer att sätta spår resten av livet. I lägenheten finns också tre killar som alla frias i våldtäktsrättegången som följer. Boken utspelar sig också 13 år senare och först tas vi till Thailand där Oskar, en av killarna, är på semester med sin fru och barn. Han vaknar upp tillsammans med en kvinna (inte hans fru) och känner att han måste uppsöka läkare för någon har skurit honom illa med en glasflaska i anus. Oskar är en fd framgångsrik fotbollsspelare som numera t ex föreläser för Riksidrottsförbundet och han inser att  framtiden, både med familjen och yrkesmässigt, står på spel om sanningen kommer fram.

Samtidigt får Jonas, en av de andra killarna som är lyckligt gift med en genusforskare, ett mejl med en avslöjande bild från 1997 och frågan "Vet din fru att du gillar hardcore?". Det här får de tre förövarna att ta kontakt med varandra igen för att tillsammans försöka hitta avsändaren. I killarnas värld är Visby 1997 långt bak i tiden och de frikändes ju faktiskt även om de själva är medvetna om att det kanske blev lite fel. För någon annan lever minnet av sommaren kvar väldigt tydligt. Vem som är avsändaren av mejlen lyckas författaren skickligt dölja ända in i slutet och jag blev mycket överraskad när identiteten avslöjades.

Boken är spännande både i den faktiska handlingen och de olika personernas inre resa. Författaren drar sig inte för att skildra det otrevliga i ett övergrepp men frossar inte i detaljer. Berättelsen belyser det bisarra fenomenet att det måste bevisas att mannen faktiskt inte förstod att kvinnan inte ville vara med om det som hände. Tre killar, en tjej...
Har man rätt att lägga en sådan händelse bakom sig och gå vidare i livet? Är det mer ok om du är trevlig nu? Är det mindre ok om du är osympatisk? Har man rätt att undanhålla något sådant från dem man väljer att dela sitt liv med? Boken väckte många känslor och frågor i mig och jag har haft svårt att bara släppa tankarna på den. Läs och se hur du själv reagerar.

Ale, bibliotekarie Ri

2015-03-11

Circle – vad är du egentligen villig att dela?

Jag har precis läst Circle av Dave Eggers, titeln är nog inte översatt eftersom den då skulle få samma titel som en annan ganska känd svensk ungdomsbok. Dessutom är Circle namnet på företaget som boken handlar om, ja jag skulle nästan säga att det är själva företaget som är huvudpersonen. I boken har Circle köpt upp i princip alla stora företag ex. Google, Apple, Microsoft m.fl. så det är verkligen gigantiskt och har fruktansvärt stor makt. Förutom företaget handlar boken om Mae Holland som i början av boken börjar jobba på Circle. Först är hon lite fundersam till hur Circle fungerar, anställda måste hela tiden dela på sitt True-You-konto vad de gör och var de befinner sig m.m. True-You är Circles egna sociala medium där allt och alla finns. Efter ett tag börjar Mae dras längre och längre in i företagets mantra om att hemligheter är lögner och att allt ska vara transparent och allt ska delas i molnet. Det går så långt att hon går med på att bli filmad i princip dygnet runt och detta live-streamas för vem som helst att se. Maes nya liv krockar bland annat med vad hennes föräldrar är villiga att ställa upp på och även vänner börjar uttrycka sina funderingar kring om Circle verkligen är svaret på jordens alla problem (vilket de själva anser).

Tidigt började jag själv ställa mig frågor kring vad som är privat i dagens samhälle och hur mycket integritet vi behöver, eller som i boken, inte behöver. Det känns som en ny version av Orwells "1984". En av de mest intressanta, eller kanske obehagliga, sakerna med boken är att den skulle kunna utspela sig i en väldigt nära framtid. Många framtidsskildringar handlar om en tid långt bort från oss men "Circle" kommer verkligen nära, det här skulle i praktiken kunna hända inom några få år. Alla som på något sätt är intresserade av framtidsskildringar eller sociala medier/Internet/delningskultur borde verkligen läsa den här boken!

Maja, bibliotekarie Karro

2015-03-03

Nordkorea - nio år på flykt från helvetet

Eunsun Kim är en ung tjej från Nordkorea som skriver om sin uppväxt och senare flykt från hemlandet. Hon bor nu i Sydkorea och studerar på universitetet.

När boken börjar är hon elva år och håller på att svälta ihjäl och tänker skriva sitt testamente. Hennes pappa har dött av svält, mamman och storasyster har begett sig till en annan stad för att försöka få tag på mat. Under mitten av 1990-talet råder stor brist på mat i Nordkorea pga ekonomisk kris och miljontals människor dör av svält.

På något sätt tar mamman tag i situationen och de bestämmer sig för att försöka ta sig till Kina, för att kunna få det något bättre. Men det är inte bara att åka dit, då gränserna är stängda, utan de måste försöka fly över gränsen. Till slut kommer de till Kina och en nio år lång flykt tar sin början. De kommer tillbaka till Nordkorea vid ett tillfälle och blir fängslade, men kommer åter till Kina. De hankar sig fram så gott det går, men har det mycket svårt. För att ta sig vidare mot Sydkorea, vilket de tänkt hela tiden, måste de ta vägen via Mongoliet. Det blir en flykt rakt ut i Gobiöknen, men till slut kommer de till Sydkoreas ambassad i Ulan Bator och de kan där få hjälp.

Det är en krokig och strapatsrik väg för att få ett fritt och bättre liv och det är imponerande hur de har orkat hela vägen. Eunsun beskriver ofta att det har varit mycket svårt, men att hon är tacksam mot alla de som hjälpt dem på vägen, och mot Sydkorea som tagit emot dem.

Från början var det inget politiskt beslut att fly från Nordkorea utan det var svälten som drev dem. Det var först senare som hon förstod vad regimen gjorde mot dem och hur de har behandlat oliktänkande och kritiska. Fortfarande sitter tusentals människor i fångläger och det förekommer tortyr.

Det här är en faktabok men den är skriven som en roman, och är spännande som en sådan. Samtidigt får man veta mycket om situationen i Nordkorea och blir intresserad av att lära sig mer.

Den är skriven på ett lätt språk och man dras in i berättelsen om Eunsun och hennes familj. Det är svårt att förstå att detta pågår idag och att ett helt folk lever instängt och inte får göra det man vill.

Jag rekommenderar den varmt!
 
Annika, Lindeskolans bibliotek