2016-02-23

Miniatyrmakaren

Jag bestämde mig för att läsa Miniatyrmakaren av Jessie Burton när jag såg omslaget, jag vet, man ska inte döma en bok efter dess omslag, men i det här fallet stämde det helt med berättelsen! Den här boken är en slags saga för vuxna kanske man kan säga, magisk realism är ett annat sätt att beskriva den.

Berättelsen handlar om Nella, en ung kvinna som precis blivit bortgift (med hennes samtycke) med en mycket framstående köpman i 1600-talets Holland. Detta är både ett århundrade och ett land jag inte läst så mycket om, så den historiska aspekten kändes spännande.

När Nella anländer till sitt nya hem i Amsterdams finaste kvarter är det direkt något som känns underligt. Hennes man är inte där, utan Nella välkomnas av en tjänarinna och sin mans syster. Snabbt märks det att systern är den som styr och ställer i hushållet. Nella blir besviken över att inte få vara damen i huset och känner sig även besviken över att hennes man är frånvarande och arbetar nästan hela tiden. När han, Johannes, väl dyker upp har han en bröllopsgåva med sig. Gåvan är ett skåp som innehåller en kopia av deras hus i miniatyr. Snart är Nella i full gång med att köpa inredning till sitt miniatyrhus och det är nu hon tar första kontakten med miniatyrmakaren. När första beställningen kommer är de små miniatyrsakerna exakta kopior av saker som finns i huset, vem är egentligen denna miniatyrmakare och hur kan denna veta så mycket om Nellas liv?!

Samtidigt som historien om Nella och miniatyrmakaren pågår finns det flera andra viktiga händelseförlopp i boken. En hel del handlar om systern och en hemlighet hon har, en annan historia handlar om ytterligare en hemlighet som förklarar Johannes situation som man från början inte vet så mycket om. Det märks att boken är skriven med vår tids värderingar och tankar och det är lite svårt att verkligen föreställa sig hur detta, för den tiden, annorlunda hushåll skulle ha haft det på 1600-talet. Jag vet för lite om denna tid och plats för att avgöra om det är trovärdigt eller ej, men det spelar inte så stor roll för det är en sagolik berättelse!

Maja, bibliotekarie Karro

2016-02-11

På jakt efter en försvunnen syster

Joy Preble har skrivit Finding Paris som än så länge inte finns översatt till svenska. Det är en bok vars huvudpersoner är tvillingsystrarna Leo och Paris som står varandra väldigt nära. Det har blivit så för deras mamma har inte varit någon att lita på då hon hoppar från stad till stad och från kille till kille. Deras nuvarande styvpappa är en spelare och därför bor de för stunden i Las Vegas.

Sent en kväll övertalas den motvilliga Leo av sin syster att följa med och ut och tröstäta paj på Heartbreak Hotel Diner. Där ser Leo en kille som fångar hennes intresse och Paris utmanar henne att gå fram till honom och prata lite. Egentligen gillar inte Leo att göra sånt men hon gör det till slut och en bonus att lägga till hans söta utseende är att upptäcka att han sitter med en fysikbok (hon är bra på matte och fysik).  Hon säger "A neutron walks into a bar and aks how much a drink costs" och han, som heter Max, avslutar meningen med "For you no charge".

Efter ett tag ha pratar med Max ett tag upptäcker Leo att Paris varit borta ganska länge och det är inte bara hon som försvunnit utan även bilen, med Leos telefon och pengar. Hon hittar ett meddelande från sin syster: "Stay calm, Leo. This is the only way. He's making me. You have to find me." Egentligen vill Leo inte alls ta emot hjälp från Max, hon är van att vara självständig och känner honom ärligt talat inte alls, men hon har ju inget val. Nu börjar en resa i närområdet där de följer ledtrådar som Paris lämnar efter sig samtidigt som de oundvikligen lär känna varandra.

Det här är absolut inte en feel-good bok för stämningen är ganska sorgsen men karaktärerna och relationerna känns så verkliga och naturliga. Jag gillar hur Preble skriver. Bit för bit får du små ledtrådar om vad som egentligen pågår men jag hade inte lyckats pussla ihop alla bitar och blev väldigt överraskad på slutet. För mig är det ett bevis på att författaren lyckats med sin berättelse (jag väljer att inte tro att jag är korkad ;) ).

Ale, bibliotekarie Ri