En andra chans av Anne Cassidy


När vissa författare ger ut en ny bok har jag alltid höga förväntningar för de brukar sällan göra mig besviken. Så är det med Anne Cassidy. En av mina favoriter av hennes böcker heter En andra chans och den handlar om 16-åriga Alice Tully. Hon verkar ha ett ganska vanligt liv med caféjobb och pojkvän. Men Alice är inte en vanlig tonåring. Hon lever med skyddad identitet sedan hon nyligen släpptes ut från ett ungdomsfängelse där hon har avtjänat ett straff på sex år. Tanken med den skyddade identiteten är att hon ska få möjlighet att bygga upp ett nytt liv utan att journalister kastar sig över henne så fort de får nys om att hon är utsläppt. Men de är henne snart i hälarna...

Parallellt med Alices berättelse får vi följa Jennifers liv, den flicka Alice var innan den fruktansvärda händelsen. Hur hon växte upp med en egocentrisk mamma som inte tog hand om sitt lilla flicka. Vad var det som verkligen hände med Jennifer? Vad gjorde hon eftersom hon dömdes till ungdomsfängelse i sex år?

Anne Cassidys böcker brukar vara engagerande från första sidan, så är även En andra chans. Den väcker tankar om skuld, straff och förlåtelse. Tankar på om inte en människa som avtjänat ett fängelsestraff faktiskt har rätt att gå vidare i livet sedan? Men blir man någonsin skuldfri i omgivningens ögon, och i sina egna?

Ale, bibliotekarie Risbergska