Vägen av Cormac McCarthy

En pappa och hans son befinner sig i ett öde landskap. Jorden har mött sin undergång och pappan och hans son är några av få överlevande. Pojken vet inget annat om än den här tillvaron, fadern har minnen av ett förgånget med människor, hus, värme, mat och kärlek.

De befinner sig någonstans i Nordamerika, de vandrar mot söder, mot kusten. De drar en gammal kundvagn med sig med sina ägodelar. De livnär sig på konserver de hittar i tomma och ofta redan plundrade affärscentra eller övergivna hus. De håller sig undan andra människor av rädsla för kannibalism. Den lilla pojken skulle lätt kunna bli ett offer. Ibland smyger de förbi barbariska gäng där fruktansvärda scener utspelar sig. Naturen har gett upp, allting är täckt av ett tjockt lager aska, friskt vatten hittar de sällan. Solen syns aldrig till.

Pappan och hans pojke har bara varandra och det är det som gör den här boken så stark. Kärleken mellan pappan och hans pojke. De har ingen framtid men de har kärleken till varandra. Men frågan är om det är en strimma av hopp vi ser i slutet av boken. Det här är en otroligt spännande och lättläst bok i sin avskalade enkelhet.
Johanna, bibliotekarie, Wadköpings UC