Tahir Shah köpte Kalifens hus


Kalifens hus är inte en roman utan en slags biografi under ett år. En stundtals dråplig skildring av kulturkrockar i ett annat land. Tahir Shah, anglo-afghansk reseförfattare, köper ett hus med renoveringsbehov i Casablanca, Marocko. I husköpet ingår tre trotjänare vilka tidigt betonar vikten av att hålla sig väl med husets djinner. Djinner är ett slags osynliga och ofta onda andar som på olika sätt måste blidkas för att de inte ska ställa till med obehagligheter. Till en början är Shah skeptisk till vidskepelsen, men efter en rad konstiga händelser börjar han fundera på om det kan finnas någon sanning i påståendena. I Storbritannien har han ingen aning om var han skulle börja leta efter en andeutdrivare, men i Casablanca finns det gott om dem.

Boken skildrar familjens första år i Casablanca då Kalifens hus rustas upp. Genom Tahir Shahs jakt på yrkesmän och hantverkare av olika slag får vi ta del av marockansk kultur på ett väldigt underhållande sätt. Ibland är det nästan svårt att tro på att det Shah skriver verkligen är sant för de kulturyttringar han möter är så vitt skilda från vad vi är vana vid. Bara genom att skriva det här inlägget börjar jag att le för boken är så rolig och underhållande. Jag måste nog läsa om den snart.

Läs den och njut och jag tror att jag kan lova att ingen blir särskilt sugen på att köpa ett renoveringsobjekt i Marocko efteråt.

Ale, bibliotekarie Risbergska