Jag är Zlatan Ibrahimovic. Min historia.Berättad för David Lagercrantz

Det här är berättelsen som Zlatans liv.

Berättelsen tar sin början i Malmö, Rosengård där Zlatan är uppvuxen. Hans uppväxt är långt ifrån problemfri . Till att börja med bor han hos sin mamma med sina syskon. Mamman sliter hårt med dåligt betalda jobb för att kunna försörja sina barn. Hennes uppfostringsmetoder är ganska brutala. Hon slår barnen med träskedar. Men det finns kärlek och lojalitet i familjen också. Så småningom får Zlatan bo hos sin pappa och där blir det inte mycket bättre. Pappan är en hårding som dricker och lever i sin egen värld, med sin juggemusik. Men han slår aldrig Zlatan.

Fotbollen blir en tillflykt . Och Zlatan har talang. Han tar sig fram, byter lag efter lag och kommer till Malmö FF's pojklag. Där blir han inte populär bland de välstädade medelklassföräldrarna. Efter ett bråk med en pojke frå en "fin" familj går en lista för påskrift runt bland föräldrarna. Man vill ha bort Zlatan. Men så blir det inte.

Åren 1999-2000 får Zlatan sitt nationella genombrott som fotbollsspelare. Då är han med och tar Malmö FF's herrlag från Superettan till Division 1. Det är stort, både för MFF och Zlatan. För nu får klubbarna i Europa upp ögonen för den unge talangen. I juli 2001 blir han proffs i nederländska Ajax. MFF får rekordsumman 85 miljoner kronor för honom.

Och nu är hans karriär i rullning. Och nu blir biografin om Zlatan en lång beskrivande genomgång av hans fotbollskarriär, uppblandad med några få glimtar av hans familjeliv. Han träffar svenska Helena som är 11 år äldre. Hon blir hans trygghet och mor till hans två barn. Han går från Ajax till italienska Juventus. I Italien är fotbollen religion och spelarna betraktas som gudar, det passar Zlatan.

Vi får läsa om det hårda slitet med fotbollen om konflikter med tränare och andra spelare, om skador och fans, om klubbyten och hatkärleken till Sverige.

Zlatan är Zlatan, han har sin tuffa spelstil och sin kaxiga attityd. Han backar inte för en fight och han triggas av motgångar. Men sakta men säkert blir han mer slipad i förhandlingslägen och lär sig mer om sig själv och sin omvärld.

Om allt detta handlar boken om Zlatan. Och bakom framgångssagan finns ett budskap: Var dig själv även om du får en massa skit för det. Inrätta dig inte i ledet. Kör din egen stil. Då kan du gå hur långt som helst. Även om du kommer från Rosengård.

Johanna, bibliotekarie, Virginska skolan