Katarina von Bredow flyger högt

Jag vet att det alldeles nyligen var ett blogginlägg om en bok av Katarina von Bredow, men hon har lyckats igen och den här boken får ni inte missa. Hennes senaste bok heter Flyga högt och har ett innehåll som jag hoppas får många läsare att tänka till lite extra. Tänka på vilka roller man har/får i en grupp, exempelvis skolklass.

Vendela och bästa kompisen Tove kommer tillbaka till nian efter sommarlovet och intresset för klasskompisarna Love och Nils har hållit i sig - och är besvarat? Vendela är blyg och Nils är helt omöjlig att läsa av. Det som rubbar de vanliga rutinerna är att en ny tjej börjar i klassen. Silja som inte har en aning om vilken hierarki som gäller i gruppen. Hon vet t ex inte att Emelie är drottning och Line är en tyst skugga som ingen låtsas om. När hon inser vilken rangordning som gäller bryr hon sig inte ett dugg och det börjar hända saker med klassen. Vendela fascineras av Siljas oräddhet och på något sätt blir de vänner. Det är en utveckling som bästisen Tove inte tycker om och helt plötsligt sätts deras vänskap i gungning. Genom Silja lär Vendela känna nya personer i sin egen klass och oväntat får hon känslor för den mest otänkbara av alla. Så händer något som gör att Vendelas mod sätts på prov. Törs hon göra det hon vet är rätt eller rättar hon in sig i ledet?

Grupptryck, vänskap, sorg och kärlek. Om det är något Katarina von Bredow är bra på så är det att skriva om känslor så du känner dem i hela kroppen.

Ale, bibliotekarie på Risbergska