Slagskämpen av Mikey Walsh


Vad vet du om romer?
Att läsa denna självbiografi innebär ett möte med en livsstil och kultur jag vet väldigt lite om men som det finns mycket tyckande om. I min värld har romer en stämpel i ordets negativa bemärkelse.
Mikey växer upp i 1980-talets England, på resande fot där husvagnen är bostaden och campingen med andra romer utgör "bostadsområdet". Hans far förväntar sig att sonen ska axla familjens och släktens prestigefyllda framgångar inom boxningen. Det är genom att slåss som du får status som man. Mikey vill absolut inte boxas och det göra hans far besviken och frustrerad. Enda sättet, enligt hans far, är att uppfostra Mike med systematiserat våld.
I denna färgstarka berättelse är karaktärerna och händelserna lika osannolika som den mest påhittade saga.
Ingen skolgång eller mycket sporadisk sådan är Mikeys vardag. Hans dagar går ut på att vara sin far till lags och inte räkna med någon som helst kärlek eller bekräftelse. Han tvingas slåss för att få status i sin fars ögon men blir alltid den som förlorar. Pappans vansinne över sin odugliga son leder till ännu mer fysisk och psykisk misshandel. Jag undrar många gånger hur är det möjligt att överleva denna våldsspiral. Mikey har syskon och en mor och dessa beskrivs mycket väl och du får en känsla av att det för alla gäller att hitta ett sätt att överleva dagen i detta patriarkala samhälle.
I tidiga tonår upptäcker Mikey sin homosexualitet och det är inte på något vis acceptabelt i den romska världen. Han tvingas till ett livsavgörande beslut för att överleva, familjen eller den "andra" världen?

Det här är härlig, otäck, inspirerande läsning om livsviljan och modet hos en sargad ung man.
Tyckanden och dömande besannas i många stycken men nya insikter och tankar väcks.
Varma rekommendationer!

Kristina Jilke
bibliotekarie Lindeskolan