Rör mig inte! av Tahereh Mafi


Det var en spännande upplevelse att läsa denna bok! Den börjar med att vi blir presenterade för en mycket dystopisk värld, alltså en värld där allting tycks svart och hopplöst. Staten är styrd av en militant grupp, människorna lever i fattigdom, djuren dör, fåglarna har slutat flyga, och ja, det låter som om världens undergång är nära.

Allt som vi får veta får vi lära oss genom huvudpersonen Juliette. Hon sitter i bokens början inspärrad på ett slags mentalsjukhus på grund av sin speciella ”gåva” och vad den har orsakat. Om hennes hud rör vid någon annans dör denne ganska snart. Juliette brottas mycket med detta och ser sig själv som ett monster.

Så småningom får hon komma ut från sjukhuset där hon varit under cirka tre år och hon förs till en man som vill utnyttja hennes ”gåva” till sina onda ändamål. Som tur är finner hon hjälp hos en annan ung man, Adam, som vill hjälpa henne. Med hjälp av bland annat Adam kan Juliette få chansen att få ett annat slags liv och det blir inte alls vad man har väntat sig och saker och ting visar sig inte riktigt vara som de ser ut.

Vad som drog mig till boken var till stor del hur den var skriven. Mafi skriver med upprepningar och överstrykningar och hon använder sig av många vackra nyskapande metaforer. Det är en spännande bok och man vet inte alls hur det ska sluta. Det är en blandning av action, science fiction och romantik. Man vill veta mer och som tur är kommer det mer! Detta är nämligen första delen i en planerad trilogi.

 Lovisa Jacobsson, Biblioteksassistent