Fallen flicka av Christina Wahldén

Rona är bara sexton år. Hon kom till Sverige från Afghanistan för ett par år sedan. Rona är den äldsta dottern och bor tillsammans med sina föräldrar och syskon. Hon är den enda som får sköta hela hushållet eftersom hennes mamma är gravid, men det ger fortfarande henne ingen frihet. Ronas pappa håller henne under sträng uppsikt och slår henne så fort hon inte lyssnar på honom.
Rona missar inte en minut av skoltiden, eftersom där får hon sitta ensam utan massa order. Hon älskar att sitta i biblioteket tillsammans med sin enda vän Halima som också har det tufft hemma. Tillsammans drömmer de om vad de vill bli i framtiden, Rona vill bli läkare och Halima vill bli advokat. Hennes lärare Monika är den enda som lyssnar på Ronas problem i vardagslivet. Tillslut bestämmer Monika sig för att hjälpa Rona och få slut på att hon ska behandlas som en slav. Men det hjälper inte så mycket.
Plötsligt händer det mest ofattbara. Det tar inte en minut och hon ligger där i källartrappan. Hennes långa vackra flätade hår är avkapat med en kniv och hon har blivit knuffad ut från balkongen. Ingen erkänner vem det var under förhöret, inte ens pappan.
Fallen flicka är en bok som verkligen väcker känslorna. Man blir så upprörd över att vissa har det så svårt. Boken har långa kapitel och har ett bestämt mönster, där man verkligen kan leva sig in i och få den verkliga bilden. Fallen flicka rekommenderas starkt till de som gillar att läsa böcker med långa kapitel och ganska korta luckor, men även för de som gillar unga tjejers kamp mot friheten.
Hanna Kashani, NA12 Ri