Artemis Fowl av Eoin Colfer


Jag har läst en ungdomsserie med titeln Artemis Fowl, eller rättare sagt, jag har läst den en hel del. Det helt enkelt går inte att läsa sig mätt på dessa halvt oseriös, halvt allvarliga fantasyromaner! Den irländske författaren Eoin Colfer ger oss en berättelse som handlar om det kriminella geniet med den mest intelligenta hjärnan världen någonsin har skådat. Han stjäl vad han vill och när han vill, men när girigheten tar överhanden och han kidnappar en vätte för att få guld, går allting över styr. Och… Nämnde jag att han bara var tolv år?
Underbarnet Artemis hade missbedömt dessa vättar totalt. Detta är inte vättarna man får höra i godnattsagorna, detta är högteknologiska vättar, beväpnade och livsfarliga. Och vätten han kidnappat är dessutom en PYSSling, vid namn löjtnant Holly Short från PYSS (Polisiära Yt Spanings Styrkan). Så när Artemis tror att han vet precis var han har dom, slutar de plötsligt att spela enligt reglerna.
Boken är väldigt originell, har både smarta och flummiga dialoger och beskrivande karaktärer och miljöer. Det märks att författaren haft en hel del kul under skrivandet av de åtta böckerna. Dock önskar jag att de hade varit lite längre, de tar slut alldeles för snabbt! Det är dessutom inte ofta man får läsa en bok med skurken som huvudperson. Men allteftersom åren går börjar Artemis sakta mjukna, med vättarnas hjälp… Den här boken vågar jag säga, kan mäta sig med böcker som Harry Potter, om den får en chans. Relationen mellan karaktärerna är nästan magisk, hjärtat både krymper och expanderas eftersom, och skrattattacker blir det inte lite av!
Det går ett rykte om att Artemis Fowl ska filmatiseras, och författaren Eoin Colfer har faktiskt gått med på detta och säger att manuset redan är färdigt, och att allt de behöver nu är grönt ljus.

//Matilda Dahlén, praoelev från Navet 8b