Dags för skräck?

Vissa böcker stannar kvar långt efter det att man läst klart dem. Historien kryper under skinnet på dig som läsare och man blir överkänslig för plötsliga ljud eller blir mer mörkrädd än vanligt. Johan Theorin är en författare som kan bygga upp både stämning och spänning i sina böcker. Sankta psyko skiljer sig en hel del från det han har skrivit tidigare.

Miljön Johan har valt är också annorlunda, Historien utspelar sig på ett säkerhetsklassat sjukhus där psykiskt störda våldsbrottslingar tvångsvårdas. Som en del i behandligen ingår att de intagna ska kunna behålla kontakten med sina barn. I anslutning till sjukhuset finns förskolan Gläntan med slussar och tunnlar in till sjukhuset. Jan har precis börjat jobba som förskolelärare här och utåt sett verkar det vara en slump att han sökt sig hit. Sanningen är att han sökt jobbet för att kunna komma i kontakt med en av de intagna. En kvinna som han tror han kände som tonåring. Jan bär också med sig en egen mörk hemlighet. Ett barn försvann från hans förra arbetsplats och han har inte berättat för någon vad det egentligen var som hände.

Om man vill göra en djupdykning i människans psyke och röra sig i mörka öde lokaler så är Sankta psyko helt rätt. I den här miljön finns människor som är kapabla till det mesta. Frågan är också vilka som egentligen är farligast; De intagna eller personalen...