Små solfåglar.....

Det heta tryckande klimatet, rakryggade stolta kvinnor klädda i starka färger med tunga bördor på sina huvuden, män som samtalar hetsigt på uteserveringarna och lukten av starka kryddor. Miljön i boken "Små solfåglar långt bort" kommer nära. Solen som bränner, torkan, bilvraken längs med vägarna. Författaren Christie Watson har själv bott i Nigeria och det märks på den känsla  för landet och folket som hon fångar i  sin berättelse. I  Nigeria är skillnaden mellan rik och fattig stor samtidigt som hänsynslösa utländska företag är ute efter landets olja. Blessing har levt ett priviligerat liv med fint hus och har gått  i privatskola i storstaden Lagos. När hennes pappa är otrogen och lämnar sin familj för den nya kvinnan ändras allt. Blessing, hennes äldre sjukliga bror och deras mamma flyttar tillbaka till den lilla by där deras mamma en gång växte upp. Blessing har inte träffat sina morföräldrar förrän nu. Blessings mamma får svälja sin stolthet och be den familj hon en gång i tiden bröt med om hjälp. 

Relationer är sällan enkelt och det blir extra tydligt i den här berättelsen då många viljor och många olika drömmar ska samsas under ett och samma lilla tak.
.Vänskapen som växer fram mellan Blessing och hennes mormor är en egen historia i sig. Överallt hotar den skugga som de banditer som arbetar för oljebolagen är. De bränner byar och dödar civila hänsynslöst och är en ständig närvarande skräck. En bok för alla dem som gillade "Flyga Drake" och "Tusen strålande solar".Här blandas livsöden med ett lands dramatiska historia.