Gilla Lex!

Sara Kadefors är tillbaka med en ny ungdomsroman, Lex bok, efter drygt tio års uppehåll sedan Sandor slash Ida. Den här boken har fått oerhört bra kritik och då blir jag alltid lite skeptisk, men den här gången håller jag verkligen med.

Lex går sista året på gymnasiet. Hon är en intelligent tjej med mycket attityd men struntar fullständigt i sina betyg. Hon gör revolt mot samhället och inte minst mot skolan på sitt eget lilla sätt. När hon ska ge sin enda vän Jonathan (som har designdrömmar) ett råd låter det så här:

"Det är i alla fall idiotiskt att försöka kräkas fram idéer, bara för att alla säger att det är 'entreprenörskap' som är framtiden. Dessutom finns det alltid en massa människaor som är bättre än en själv, så risken är ganska stor att man kommer att misslyckas. Och det fattar du väl hur jävligt det kommer att kännas. Lägg ner allting redan nu så slipper du depressioner och självmordsförsök och en massa patetiska skaparkriser". (s.6)

Man kan inte låta bli att gilla Lex hur trulig hon än är, för jag märker att jag ofta håller med henne. Hon vänder sig mot det ytliga, utseendefixerade och framgångsinrikade samhället.

Lex föräldrar är skilda och hon bor med sin mamma. Pappan sitter i fängelse för någon "tvivelakig handel". En dag kommer mamman hem med en ny man - Bruno - som vänder upp och ner på Lex tillvaro. Plötsligt är det bajsränder i toaletten och han betalar inget för mat och hyra. Lex gör revolt mot honom med genom att starta bloggen Själens sår. Hon skriver under pseudonymen Maya. Och här tar boken en väldigt drastisk och tragikomisk vändning. En vändning som påverkar alla i boken! Dubbellivet som Lex/Maya inleder med bloggen skildras väl i denna boktrailer.

En smart fräsch bok med mycket svart humor som passar både unga och vuxna.