Jag lever, pappa

Jag lever, pappa”, kan det vara det bästa en pappa kan höra från en dotter i fara? Siri Sønstelie är flickan som tillslut kan meddela sin pappa Erik Sønstelie den underbara meningen ”Jag lever, pappa”. Siri är nämligen på sitt första AUF-läger på ön Utøya i Norge, som hon har längtat! Men det som snart ska hända hade varken Siri eller någon av hennes vänner förväntat sig, de kom hit i syfte att ha kul och få vara med sina nära och kära, såklart också träffa många nya vänner!

Resan började enligt planerna, Siri och hennes vänner har den bästa tiden någonsin! De spelar kort och gör massa andra roliga aktiviteter. Men det roliga skulle inte få vara allt för länge, Siri fick meddelandet från sin pappa att något hemskt hade skett; det hade skett en explosion mitt i Oslo, som tur var hade ingen av hennes allra närmsta blivit skadad. Hon tror först inte sina öron, men inser snart att det är på allvar.

Bara några timmar efter att Siri hade fått det hemska beskedet från sin pappa, går Utøya från att vara i princip det allra säkraste stället till världens farligaste ställe. Terrorattacken som hade skett i Oslo var på väg till Utøya, hon hörde skott avfyras. Skotten kom närmare och närmare. Det var Anders Behring Breivik som var på ön och sköt allt levande. Han lät inte någon som han skymtade överleva.

Författarna som har skrivit denna bok är just Erik och Siri Sønstelie. Boken är uppdelad så att man får uppleva händelserna från alla möjliga perspektiv, man får dels veta hur det går för Siri som finns ute på ön, ur hennes egna perspektiv, med målet att överleva, och även ur Anders Behring Breiviks perspektiv ute på ön, med målet att döda. Samtidigt får man veta hur det känns för många andra runt omkring Utøya med eller utan anknytning till folk på ön.

Jag tycker att boken är väl skriven och man får verkligen en bild av det som verkligen hände ute på Utøya under terrorattacken. Boken fick mig att rysa till när man läste vad som verkligen hände när Anders Behring Breivik satte igång på ön.

Ludwig TEF 13, Tu