Som Zlatan fast bättre av Niclas Christoffer

Simon ska bli som Zlatan fast bättre! Han går sista året på grundskolan och drömmer om att komma in på fotbollsgymnasiet. Fotbollen är hans liv och han har talang. Annars är det Sara som är viktig, en nyinflyttad tjej som han hängt med sedan ett drygt år.
Hemma finns pappa Erik och lillebror Pontus.
Familjen måste på grund av pappans arbete flytta till Malmö och det är där Simon måste platsa i testet för gymnasiet. Allt går utmärkt, han blir antagen!
Flytten går och farmor tycker inte att det är en bra idé efter det som hänt. Mamman i familjen är död och det är något man aldrig pratar om. Lillebror saknar sin mamma men varken pappan eller Simon bemöter honom i det. Nu ska allt bli så bra i Malmö!
Simon lovar Sara att de visst kan fortsätta sin relation om än på distans, de ringer eller sms:ar nästan dagligen.
Skolan börjar och Simon lever upp till förväntningarna, han får också kontakt med en av killarna i gruppen som inledningsvis under uttagningen varit lite väl kaxig.
Efter ett av de första träningspassen kommenterar tränaren Simons fina teknik och att han verkar vara i toppskick men om han gick ner några kilo skulle det göra att han orkade ännu bättre.
Nu börjar en dramatisk vändning, Simon är för tjock! Han gör nu allt för att gå ner i vikt samtidigt som han tränar hårdare och hårdare, han går till och med upp mitt i natten för att göra sit-ups eller tar en löprunda. Han smusslar nu med allt som har med mat att göra, han ljuger och säger att han äter frukost i skolan eller att han ska äta eller har ätit med en kompis. Han är så hungrig att det svider i magen men vågen under sängen visar att det går åt "rätt håll". Dessutom har han fått tag på kapslar som gör honom mindre hungrig....
När så Simon en dag faller ihop under en match och ambulans tillkallas börjar en hård väg tillbaka till det normala. Simon hamnar på sjukhus.

Författaren har själv upplevt ätstörningar och det märks att han vet vad han skriver om. En bok med detta svåra och högst aktuella problem blir till en bladvändare tack vare flytet i språket.
Många tankar och frågor väcks. Vad händer när vi inte talar med varandra om det som gör ont? Vad händer med obearbetad sorg?
Även pojkar drabbas!


PS: Läs även Som James Dean fast snyggare, här handlar det om vad utseendefixering kan leda till!
      
Kristina
 bibliotekarie på Lindeskolan