Om du fick en chans att se din egen framtid, skulle du ta den?Jag har precis läst The future of us av Jay Asher och Carolyn MacKler, den finns även på svenska med titeln Personer du kanske känner. Boken utspelar sig 1996 och Internet har precis slagit igenom. Josh och Emma är huvudpersonerna och kapitlen varvas mellan de två berättarna.

När boken börjar får Emma en CD-rom av Josh som gör att hon kan installera Internet på sin dator, och då pratar vi uppringt Internet som måste använda telefonledningen för att koppla upp så att ingen kan prata i telefon samtidigt som du surfar. Mobiltelefoner fanns knappt och de som fanns gick inte ens att sms:a med, det här är old school!

När Emma väl har installerat Internet och skaffat en mailadress ploppar en blå sida upp på skärmen och det står Facebook. Det är en massa små foton och text på sidan och Emma fattar ingenting, så här har det inte sett ut tidigare när hon sett andra som varit uppkopplade. Emma och Josh börjar sakta men säkert undersöka den blå sidan och hittar då Emmas facebooksida fast femton år fram i tiden. Och hennes liv suger! Hon är arbetslös, fattig och hennes kille har dumpat henne. När de däremot tittar på Josh’s sida är han gift med skolans snyggaste tjej och bor i lyxhus och har två barn. Emma blir förbannad!

Det tar så klart ett tag innan de tror på att sidan verkligen är sann och inte ett skämt, men så småningom märker de fler och fler saker som stämmer med verkligheten. Samtidigt finns det saker i nutid som också måste fixas och om något ändras i nutiden kan det kanske även påverka framtiden, eller?!

Boken är humoristisk och ganska lättläst på engelska, jag tycker verkligen att fler borde läsa den!

Maja, bibliotekarie Karro