Nordkorea - nio år på flykt från helvetet

Eunsun Kim är en ung tjej från Nordkorea som skriver om sin uppväxt och senare flykt från hemlandet. Hon bor nu i Sydkorea och studerar på universitetet.

När boken börjar är hon elva år och håller på att svälta ihjäl och tänker skriva sitt testamente. Hennes pappa har dött av svält, mamman och storasyster har begett sig till en annan stad för att försöka få tag på mat. Under mitten av 1990-talet råder stor brist på mat i Nordkorea pga ekonomisk kris och miljontals människor dör av svält.

På något sätt tar mamman tag i situationen och de bestämmer sig för att försöka ta sig till Kina, för att kunna få det något bättre. Men det är inte bara att åka dit, då gränserna är stängda, utan de måste försöka fly över gränsen. Till slut kommer de till Kina och en nio år lång flykt tar sin början. De kommer tillbaka till Nordkorea vid ett tillfälle och blir fängslade, men kommer åter till Kina. De hankar sig fram så gott det går, men har det mycket svårt. För att ta sig vidare mot Sydkorea, vilket de tänkt hela tiden, måste de ta vägen via Mongoliet. Det blir en flykt rakt ut i Gobiöknen, men till slut kommer de till Sydkoreas ambassad i Ulan Bator och de kan där få hjälp.

Det är en krokig och strapatsrik väg för att få ett fritt och bättre liv och det är imponerande hur de har orkat hela vägen. Eunsun beskriver ofta att det har varit mycket svårt, men att hon är tacksam mot alla de som hjälpt dem på vägen, och mot Sydkorea som tagit emot dem.

Från början var det inget politiskt beslut att fly från Nordkorea utan det var svälten som drev dem. Det var först senare som hon förstod vad regimen gjorde mot dem och hur de har behandlat oliktänkande och kritiska. Fortfarande sitter tusentals människor i fångläger och det förekommer tortyr.

Det här är en faktabok men den är skriven som en roman, och är spännande som en sådan. Samtidigt får man veta mycket om situationen i Nordkorea och blir intresserad av att lära sig mer.

Den är skriven på ett lätt språk och man dras in i berättelsen om Eunsun och hennes familj. Det är svårt att förstå att detta pågår idag och att ett helt folk lever instängt och inte får göra det man vill.

Jag rekommenderar den varmt!
Annika, Lindeskolans bibliotek