En Augustprisvinnare

När hundarna kommer av Jessica Schiefauer är årets Augustprisvinnare i barn- och ungdomskategorin och det var bara fyra år sedan hon knep priset i samma kategori. Är hon värd priserna? Bedöm själva.

Det här är en roman om ett hatbrott, men kanske ännu mer en berättelse om stark ungdomskärlek och vad som händer i omgivningen när en ung man brutalt sparkas till döds av andra unga män.

Det är 90-tal och allt utspelar sig under ett år, månad för månad, i en trist småstad. Isak och Ester upplever kraften av den första kärleken, men upptäcker samtidigt hur komplicerad kärlek kan vara. När det uppdagas att Isaks lillebror Anton är inblandad i det grymma mordet förändras allt. Hur mycket är man beredd att offra för kärleken? Mer och mer börjar deras relation påminna om förhållandet mellan Ester och Hugo i Lena Anderssons "Egenmäktigt förfarande". Kanske ingen slump att hon också heter Ester?

Det här är en berättelse som känns i magen och under skinnet. Där andra författare ofta väljer att frossa i detaljerat våld avstår Jessica smakfullt från sådana skildringar. Vi vet ändå, vi skapar egna bilder av hur en ihjälsparkad ung kropp ser ut. Det är en bok man går och tänker på efteråt och som man gärna vill diskutera med någon. En bok som växer eftersom, fast samtidigt var en stark läsupplevelse. Det ska också nämnas att den bygger på det tragiska mordet på John Hron 1995. Förmodligen ingen slump att hon släpper romanen just nu...
Lyssna till författarens egna ord om boken