The hate u give

Angie Thomas debutbok The hate u give är en stark och viktig berättelse. Boken handlar om Starr som slits mellan de två världar hon lever i. Den ena världen är hennes hem, området hon växt upp i, där det ofta är stökigt och området bebos till största delen av fattiga människor. Den andra världen är privatskolan hon går på som ligger i en helt annan del av stan och där de flesta elever är vita och rikare än Starr är van vid.

Ganska tidigt i boken händer den avgörande sak som får hela Starrs värld att rasa och som sakta men säkert också leder till att hennes två världar måste mötas. Det som händer är att Starrs barndomskompis Khalil blir ihjälskjuten av en polis mitt framför ögonen på henne och hon är det enda vittnet som vet vad som egentligen hänt. Först vill Starr inte prata om det, speciellt inte med pojkvännen och de andra vännerna i skolan, hon tror inte att de kommer att förstå hur hennes liv ser ut utanför skolan. Hemma diskuterar familjen om vad som är det bästa att göra och vad som skulle vara bäst för Starr. Boken är väldigt aktuell och den är tydligt inspirerad av Black Lives Matter-rörelsen. Förutom den hemska händelsen med Starrs barndomsvän handlar boken även om massor av andra saker, som familj, att mötas trots olikheter, vänskap, rasism, utsatthet och att försöka förstå varandra även när det är svårt.

Jag är inte förvånad över att det var många olika bokförlag som ville ge ut Angie Thomas bok och att boken snart ska bli en film. Boken finns nu även översatt till svenska!

Bokens titel kommer från rapparen Tupac Shakur, om du vill lyssna på musik som inspirerat författaren finns det en spellista här!

Maja, bibliotekarie Karro