Den hemliga historien - The secret history av Donna Tartt

När Richard Papen kommer in på Hampden College i Vermont, New England så blir han intresserad av Julian Morrows lilla, väl utvalda klass som studerar grekiska. Trots att det är nästintill omöjligt att upptas i klassen så lyckas han och han blir en del av gruppen, förtrollad av dess medlemmar och dynamiken mellan dem.

Då gruppen kommer till honom med erkännandet att de under ett försök till att återskapa en antik grekisk ritual begått ett brott så grovt att om polisen får veta detta kan de få livstidsfängelse, inser Richard att den beundran han känt inför sina vänner har förblindat honom. 

Efter ett tag visar en gruppmedlem, Edmund “Bunny” Corcoran, tecken på att inte kunna hålla vad de gjort för sig själv. Övriga i gruppen beslutar då att någon som inte kan hålla tyst måste till varje pris röjas ur vägen, även om han är en nära vän. 

Gruppen börjar falla samman psykologiskt och mitt i allt detta står Richard. Känner han de människor han kallar sina vänner över huvud taget? Hur kunde det bli så fel?

Den hemliga historien var Donna Tartts debutroman och utkom för första gången 1992. Det är en psykologisk roman som fångar läsaren med sina känslomässiga och moraliska prövningar. När du väl slår igen boken fylls du av melankoli, många frågor och en önskan att ha någon där så ni kan diskutera vad ni just läst.  

Rekommenderas att läsas på originalspråket engelska!

e. Rudbecksgymnasiet.