The Lost wife - oförglömlig kärlek

Alyson Richmans bok The lost wife har än så länge inte översatts till svenska och det är väldigt synd om man inte vill läsa på engelska för den är så läsvärd.

Boken inleds i New York 2000 då Josef, en 85-årig man, är på sitt barnbarns övning inför bröllopsmiddagen. Där börjar han prata med den blivande brudens mormor och han tycker att hon ser bekant ut. Då han ser ett märke på hennes handled inser han vem hon är och säger: "Lenka, det är jag. Josef, din man."

Och så flyttas vi tillbaka till 1930-talets Tjeckoslovakien. Lenka är student vid Prags konsthögskola då hon möter vännens bror, Josef. De blir så gott som omedelbart kära i varandra men deras kärlekshistoria tillsammans blir alltför kort. Året är nämligen 1938 och tyskarnas maktövertagande i landet inleds. Antisemitismen eskalerar och Lenkas pappas affärer drabbas mycket hårt. Josef övertalar henne att de ska gifta sig för hans familj håller på att försöka skaffa utresevisa på svarta marknaden och då kan även hon få ett. Ett brutet löfte innebär att paret skiljs åt strax efter vigseln med planen att snarast återförenas i USA. Det kommer att dröja ända fram till 2000 innan de möts igen.

Lenka följer vi i dåtiden i Tjeckoslovakien. Hon och familjen transporterades ganska snart efter Josefs flytt till Theresienstadt, ett judiskt getto som blev genomgångsläger till Auschwitz. Livet där är i mångt och mycket olidligt men tack vare sin skicklighet i att måla blir umbärandena ändå uthärdliga för Lenka. Josef får vi mest följa i bokens nutid med återblickar av hans liv, främst efter att han anlände till USA. Genomgående är hur minnet av och förlusten av Lenka alltid förföljer honom och gör att han inte riktigt kan gå vidare i livet trots att han gifter sig och får barn. Både han och Lenka lever sina vuxna liv med hemligheter för sina närmaste.

Författaren fick inspiration till inledningen av boken då hon överhörde ett samtal när hon var hos frisören. Ett samtal som handlade om just två personer som varit gifta, skilts åt av världskriget och sedan möttes igen på barnbarnens bröllop! Alyson Richman har också läst på mycket om livet i Theresienstadt och den delen av boken levandegör verkligen koncentrationslägrens fasor.

Jag har läst många böcker som utspelar sig under andra världskriget men den här kommer att stanna kvar i mitt minne länge, länge för läsupplevelsen var så otroligt stark.

Ale, bibliotekarie på Ru