Författartips, Elizabeth Acevedo!

Oftast skriver jag tips om en speciell bok, men idag tänkte jag faktiskt tipsa om flera samtidigt. Jag har läst tre olika böcker av författaren Elizabeth Acevedo. Hon använder vissa saker som kan spåras till hennes eget liv när hon skriver, bland annat är författaren är afro-Dominican American vilket också hennes huvudkaraktärer i böckerna är. Det spanska språket syns också i vissa ord och uttryck. Acevedo har tidigare tävlat i Poetry Slam som även det syns i böckerna. två av böcker är skrivna på ett sätt som kallas prosalyrik (på engelska verse novel). Det ser lite ut som dikter men är en sammanhängande berättelse. Alla böckerna är skrivna på engelska så jag är extra glad att en av böckerna snart kommer i svensk översättning!

The Poet X
Acevedos debutroman som vunnit flera priser och det är även denna bok som snart kommer på svenska. Detta är en av böckerna som är skrivna på prosalyrik. Boken handlar om Xiomara som har väldigt mycket att säga, men oftast håller det för sig själv. Hon är trött på att hennes mamma är så strikt religiös, hon är trött på att inte få göra som hon vill, hon är trött på att ända sedan hennes kropp började få kurvor började hon också få ovälkomna kommentarer från killar. När Xiomara blir inbjuden till skolans poesiklubb blir viljan att göra sin röst hörd allt större. Och när hon verkligen börjar prata högt har hon mycket att säga! Jag gillar verkligen Xiomara som karaktär, det är en ung tjej som vågar ta för sig, mer av det tack!

With the fire on high
Denna bok finns än så länge bara på engelska och denna är inte prosalyrik utan skriven som en "vanlig" ungdomsroman. Boken handlar om Emoni som tidigt i livet blev gravid och har nu en dotter att ta hand om samtidigt som hon försöker göra så bra som möjligt ifrån sig på High school. Hon bor tillsammans med sin abuela (mormor/farmor på spanska) som hjälper henne men Emoni sköter även mycket i hemmet. Hennes stora passion är att laga mat. Hennes skola har en matlagningskurs men Emoni är orolig att hon inte ska hinna med den. När hon väl börjar på kursen sätter läraren henne på prov och i slutet av kursen ska deltagarna åka på studieresa till Spanien, men kommer Emoni att ha tid och råd att fullfölja kursen? Detta är en härlig feel good-bok med mycket färger och smaker!

Clap when you land
Denna bok är också skriven på prosalyrik och den finns än så länge bara på engelska. Boken handlar om Camino som bor med sin faster i Dominikanska republiken. Hennes pappa bor i New York för att jobba så han kan skicka hem pengar till sin dotter. Varje sommar kommer han hem till ön och Camino är alltid lika glad när han kommer. Det är bara det att han inte går av planet som vanligt den här gången, för den här gången får Camino veta att ett flygplan har kraschat... Boken handlar också om Yahaira som bor i New York, hennes pappa är från Dominikanska republiken och varje sommar åker han tillbaka till ön för att hälsa på släkt och vänner. Men den här sommaren kommer han aldrig fram till ön och Yahaira och hennes mamma för höra att ett plan har kraschat... Som läsare förstår jag snabbt att båda tjejerna har samma pappa men de vet inte om det än, vilket drama alltså! En spännande bok om familjehemligheter, vänskap och sorg.

/Maja, bibliotekarie på Karro