Hjärtlinjer av Brit Bennett


Sprillans nyutgivna Hjärtlinjer fastnar hos mig direkt. Berättelsen om den amerikanska småstaden Millard, nära New Orleans, och tvillingarna Desirée och Stella under 1960- och 1980-talen. När tvillingarna inser att de inte längre kan gå i skolan utan måste hjälpa deras mamma med att städa åt de vita så ser de ingen annan utväg än att rymma iväg till New Orleans.  


Desirée och Stella får snart jobb i den nya staden trots att de är minderåriga. Efter en olycka på arbetsplatsen där Stella nästan blir av med sin arm i den stora mangeln så måste flickorna se sig om efter ett annat jobb. 


Det var Desirée som var den drivande till att rymma men nu är det Stella som ser möjligheterna i staden. Hon har studerat de vitahur de rör sig och för sig och hon märker att om hon förställer sig bara det minsta, tar för sig, agerar självsäkert på platser som bara är till för vita, så tar människor henne för vit, hennes hud är så ljus.  Hon tar anställning på en galleria och ingen anar “vad hon är” och Stella följer med i dansen och avslöjar inte var hon kommer ifrån. Hon träffar en vit man och förälskar sig. Inget av detta berättar hon för Desirée och en dag är Stella borta, för evigt...  


Det 1980-tal och två unga kvinnor, kusiner, möts av en slump. De är helt olika på ytan men de bär samma rötter.  


Jag gillar verkligen den här boken! Den är skriven väldigt snyggt! Nutid och dåtid vävs ihop och alla personer har något unikt så de fastnar i mig. Ämnen som rasism, segregation, könsdysfori, fattigdom, kärlek och framför allt identitet tar stor plats i boken. Kan man själv bestämma vem man ska vara? Förställa sig? Skapa sitt eget liv utan att ständigt påminnas om sitt förflutna. Stella får verkligen kämpa med dessa frågor. Kanske inte konstigt att hennes dotter väljer skådespelaryrket, det ligger i familjen. 

HBO har köpt rättigheterna till boken. Jag ser fram mot att se resultatet!