Efter det som hände av Åsa Ringdahl


Jag tyckte verkligen om Åsa Ringdahls första bok Det handlar om oss och jag känner precis samma sak efter att ha läst hennes fristående uppföljare, Efter det som hände.
Även denna berättelse utspelar sig i Östersund hos ett gäng ungdomar som nu går sista året på gymnasiet. Det är höstlov och Simon har sett fram emot att umgås med sin tjej Amanda lite extra mycket. Han blir helt överrumplad när hon säger att hon vill att de ska ta en paus. Vad betyder det? Är det slut nu?

Simon bor granne med Fanny och de har varit kompisar sedan de var små. På senare tid har de inte hunnit träffas så ofta men nu stöter de ihop en kväll utanför sina hus. Det mötet ska förändra allt mellan dem. Tidigare har det aldrig funnits minsta antydan till annat än vänskap mellan Simon och Fanny men den här kvällen är annorlunda. Efteråt förstår ingen av dem hur det gick till men det är ett faktum att de hade sex. Båda har svårt att handskas med alla känslor som väckts men istället för att prata ut tiger de och undviker varandra. Men så kan de väl inte hålla på för alltid? Hur går de vidare nu?

Författaren är väldigt bra på att beskriva alla känslor som hoppar runt när man är tonåring,
t ex osäkerheten och självmedvetenheten som finns innan du (förhoppningsvis) blir lite mer trygg i dig själv. Både Simon och Fanny känns äkta; de är både kloka och omogna på samma gång. Riktiga människor helt enkelt.

Ale, bibliotekarie på Ru