Vem har sagt något om kärlek av Elaf Ali

 

Ibland läser man en bok som man redan från början vet kommer lämna spår och sätta sig kvar. Det här är en sådan bok. Vem har sagt något om kärlek av Elaf Ali är berättelsen om hennes liv under hedersförtryck och hur hon lyckas bryta sig fri från den. För att hjälpa läsaren förstå hur utbrett problemet med hedersförtryck är följer det efter vissa kapitel information och fakta om hederskulturen. Elaf har dessutom intervjuat både sin pappa och mamma om händelserna, vilket ger en större inblick i hedersproblematiken och hur svår den kan vara att bryta.

När Elaf var fyra år flydde hennes familj från kriget i Irak till Sverige. I Irak hade hennes pappa varit läkare och hennes mamma lärare men i Sverige är det svårare att få jobb. Elaf börjar som alla andra barn skolan och lever fram tills hon är 10 år ett rätt vanligt liv. Hon får fler småsyskon, leker ute både med killar och tjejer och är med på alla lektioner i skolan.

Men när Elaf är 10 år får hon sin först mens och från den dagen betraktas hon inte längre som barn utan som kvinna. Och som kvinna finns det mycket hon inte får göra inom hederskulturen. Hon får inte vara med på simningen på idrotten, hon får inte ses med killar längre, hon får definitivt inte leka med dem ute på gården och hon får ta p-piller. Trots att det är den enda som skulle kunna hjälpa mot de hemska menssmärtor som får henne att stanna hemma från skolan i flera dagar i månaden, eftersom hennes mamma är rädd att någon ska få reda på det och tro att hon är sexuellt aktiv. Allt som möjligtvis kan tänkas dra skam över familjen är förbjudet.

Boken är på många sätt jobbig, Elafs historia är verklig och hon är tyvärr inte ensam om den. Enligt en av faktasidorna i boken lever drygt 100 000 personer mellan 16-25 under hedersförtryck, och mörkertalet tros vara stort. Samtidigt är den lite hoppfull, för om Elaf och hennes pappa kan lyckas bryta mönstrat kan fler göra det. Läs den även om det kommer göra ont i ibland!


Elvira, Virginska gymnasiet