Mord och musik i Alsta


Detta boktips handlar egentligen om en serie skriven av Mats Berggren. Böckerna utspelar sig i Alsta, en fiktiv förort till Stockholm, där vi får vi följa några ungdomar före och efter ett allvarligt brott begås.

Redan när vi börjar första boken, Onsdag kväll strax före sju, vet vi att en kille kommer att dö. Men vem han är och vem som dödat honom uppdagas inte förrän i slutet av boken. Fram tills dess får vi följa några elever på en skola i Alsta. Vanliga ungdomar som försöker navigera skolan, kompisar, kärlek och som inte har en aning om att någon i deras närhet snart ska dö.

I bok två, Din syster måste dö, har brottet skett. Den ansvarige avtjänar sitt straff medan livet i Alsta fortsätter för de ungdomar som är kvar. Huvudpersonerna denna gång är en tjej och en kille som blir kära. Men eftersom hennes pappa anser att det är dåligt för familjens heder att hon syns med killar måste känslorna hållas hemliga, annars kan det sluta riktigt illa.

Den vita glöden är bok nummer tre. Nu är straffet avtjänat och den ansvariga för mordet har kommit ut. Men även om straffet är avtjänat och man vill ändra på sig är det inte alltid så lätt. Att hitta rätt bana och sedan hålla sig på den är allt annat än enkelt när rykten lever sig kvar. Samtidigt fortsätter kärlekshistorien från bok två där andra bekymmer uppstått.

Alla tre böckerna går att läsa fristående för sig själv, men bäst är de nog tillsammans. När vi får följa personerna och verkligen förstå varför de känner och gör såsom de gör.



Elvira, Virginska Gymnasiet