"Rashad är frånvarnade idag igen"

 

Det är fredag, skolan har precis slutat och Rashad är i närbutiken för att handla chips på väg till kvällens fest. Men han kommer aldrig dit utan hamnar istället på sjukhus efter att ha blivit misshandlad av en polis. Anklagad för ett brott han inte begått. Utanför butiken står Quinn och ser hur en kille i hans egen ålder blir utsläpad av en polisman och sedan nedslagen.

All American Boys av Jason Reynolds och Brendan Kiely handlar om rasism och polisvåldet i USA. Men också om att vara en del av historien och stå upp för det man tror på. I växelvisa kapitel får vi följa Rashad och Quinn genom de känslor och åsikter som uppstår. Både hos de själva men också de från samhället runtomkring dem.

Quinn behöver ta ett beslut på vilken sida av historien han vill stå på. Eftersom han är vit skulle han kunna vända sig bort, hålla tyst och låtsas som att inget har hänt. Hans liv skulle kunna återgå till det normala. Men är det vad han vill? Är det en sådan person han vill vara?

Rashad brottas med att det här faktiskt har hänt honom. Han som är en vanlig och skötsam elev har misshandlats av en polis, bara för att han tyckte Rashad såg ut som en brottsling. Bara för att Rashad är svart. Han är också en del av historien nu, liksom så många andra före honom.

Medan Rashad är fast i sjukhussängen börjar saker hända på killarnas skola och i samhället runt dem. Videon på när Rashad blir misshandlad har spridits och bland eleverna flödar känslorna. Många tycker polisen gjorde fel, men inte alla. Vilket skapar upprördhet och spänningar.


Elvira, Virginska gymnasiet