Himlabrand av Moa Backe Åstot

Ánndaris, även kallad Ánte, är en sextonårig kille som bor i Jokkmokk som renskötande same. Han har nyligen börjat fundera över om det finns homosexuella renskötare eller vad är det egentligen för känslor han känner när bästa vännen Erik är i närheten. Erik med sin flickvän Julia, skulle han någonsin kunna känna likadant för Ànte? Går det att kombinera livet som renskötare och att vara gay? Hur skulle hans familj och alla andra i byn reagera om de visste?

Den här romanen, Himlabrand, var både lärorik och härlig att läsa. Man får veta mer om samernas historia och samtidigt följa med Ànte, hans tankar och hur han ser på framtiden. Den rör ämnen som identitet, känslor och framtiden. Jag rekommenderar verkligen att man läser den, är man själv en ungdom går det säkert att relatera till en hel del saker, känslan av att inte veta vem man är eller att känna sig annorlunda, kanske känna att man behöver låtsas vara någon annan för att passa in och följa normer. Jag skulle säga att den passar 13 år och uppåt.

Jag tycker Moa Backe Åstot, författaren till romanen, beskriver saker väldigt fint och eftersom hon själv är same så förstår man att den här boken säkert betyder mycket för henne.

elev i PDP22 Ru