Rött, vitt och kungligt blått av Casey McQuiston


Alex Claremon-Diaz, som är 20 år växte upp i Texas med hans mamma och syster. Alex och hans syster June är nära syskon och vänner och hans mamma beskrivs som envis och bestämd, vilket är anledningen till Alex position han hamnat i. Han är nämligen sonen till Amerikas första kvinnliga president. Han har inte mycket vänner, blir bombarderad av paparazzi och tros vara tillsammans med sin bästa vän. Han har helt enkelt knappt ett privatliv. Alex är en av tre i “Guldtrion” vilket består av Alex, hans syster June och deras bästa vän Nora som är barnbarn till vicepresidenten. Dessa tre är otroligt nära vänner och har en rolig och skämtsam dynamik som uppkommer ofta i boken, även i jobbiga och tunga situationer.

Väldigt snart in i boken får vi träffa den andra huvudpersonen, Prins Henry av Wales. Prins Henry berättas från Alex perspektiv som en arrogant, självgod och kaxig person. Alex har ett starkt agg mot Henry, av ganska oförklarliga anledningar, men det visas snabbt att detta agg verkar baseras på många andra känslor. Man får äntligen träffa denna prins Henry som Alex är ofrivilligt besatt av, då Alex och Henry träffas på kronprinsens bröllop. Där börjar deras berättelse, med ett bråk, paparazzi och en 75 000 dollar värd bröllopstårta som åker i golvet.

Boken Rött, vitt och kungligt blått är en roman med mycket romantik och humor. Temat på boken är HBTQIA+ och den lyfter flera viktiga känslor och situationer som har med identitet och sexualitet att göra. Författaren Casey McQuinston har skrivit flera HBTQIA+-böcker men denna är hennes mest populära och boken är lättläst och en bra bok för en nybörjare. Dock skulle jag rekommendera att man är lite äldre när man läser denna bok då det är en hel del sexuella scener och relationer. Idag är det väldigt normaliserat att vara homosexuell eller helt enkelt vara med i HBTQIA+ och denna bok framhäver verkligen det. Även fast Alex och Henry är två pojkar i högt uppsatta positioner övertar deras sexualitet inte handlingen av boken. Jag upplever ofta att sexualitet och identitet kan bli som en våg som sköljer bort allt annat, men i denna bok är det inte lika stigmatiserat. Personligheter och relationer samt politiska problem och hur det kan se ut bakom kulisserna när ett val sker är alla saker som uppkommer i boken, samtidigt som temat HBTQIA+ utforskas. Det ger en djupare handling och en mer spännande bok och det är definitivt en bok som är svår att lägga ner när man väl börjat.

elev i PDP22, Ru