Sången om Akilles av Madeline Miller

 “Och kanske är det större sorg, trots allt att bli kvar på jorden när en annan är borta.”

Sången om Akilles, en roman fylld av känslor såsom kärlek men även krig. Vi följer Patroklos, en opraktisk ung prins, som efter att ha hamnat i landsflykt blir placerad hos kung Peleus och hans lysande son Akilles.

Redan kort efter att Akilles och Patroklos möts för första gången, så skapas en tveksam vänskap, som långsamt men säkert växer sig till ett starkt band mellan de två medan de mognar från oerfarna prinsar till unga krigare. Allt fler känslor utvecklas och fördjupar sig, vilket inte godkänns av Akilles mamma, Thetis, och hon gör allt i sin makt för att separera dem.

När kriget börjar expandera och Helena av Sparta blir kidnappad, så tvingas Akilles i väg för att fullborda sitt öde. Han ska strida i slaget om Troja och efter det så utlovas han evig ära, men slits emellan kärleken till vännen Patroklos och sitt öde, efter att han följer med ut till kriget, som kommer att sätta allt som hålls kärt på prov.

Madeline Miller lyckas få den väldigt informationsrika grekiska mytologin in i en bok där man får hänga med ett ganska udda par, som Akilles och Patrklos. Ett plus i kanten även att den passar in som en LGBTQ+ historia. En väldigt fin bok som visar hur det kan ha sett ut att leva under den här tidsperioden och det känns nästan som att man är där i boken när man läser, då Miller skriver på ett väldigt detaljerat sätt!

Elev i PDP22 Ru