Jevgenij Zamjatin - Vi

Ok, jag vet att vi brukar tipsa om nya böcker här på Bokpärlan, men då en av mina favoritklassiker nyligen kom ut i nytryck tänker jag göra ett undantag. Jevgenij Zamjatins Vi är typ dystopiernas gudfader. Andra klassiker, som t.ex. Orwells 1984, Huxleys Du sköna nya värld och Boyes Kallocain har tagit mycket inspiration från denna berättelse – men ingen av dem kommer riktigt upp i samma nivå enligt mig.

Det Zamjatin gör bättre är att hans samhälle är mer nyanserat, hans huvudkaraktär (och hans karaktärer i allmänhet) har mycket mer djup. Vi har samma grundproblem i alla fyra böckerna, ett framtida totalitärt samhälle där staten styr med järnhand och medborgarna inte har något att säga till om. Allting är logiskt och effektivt, kaotiska element som känslor och individuella tankar har effektiviserats bort och förbjudits. Livet låter överlag rätt pissigt.
Men i den här boken, med vår huvudkaraktär D-503, så är allt inte bara piss. Tvärtom, det här samhället är allt han någonsin känt till, och han älskar att det är ordning och reda. Hans historia berättas genom anteckningar, varje kapitel är som ett dagboksinlägg från D-503. Till en början är tonen hyllande mot Den Enda Staten, han hånar oss primitiva vildar och vårt kaotiska samhälle och följer plikttroget sitt strikta schema där varje minut av hans liv är schemalagt.
Men så kommer vändningen – han träffar I-333 – en kvinna som struntar i reglerna och skakar om hans tillvaro. Plötsligt börjar märkliga saker hända. För första gången i hans liv har han en dröm. Han kan inte längre fokusera på jobbet, hans huvud bara svävar iväg. Han måste ha blivit sjuk…

Det här är inte en bok som passar alla. Den är svår, den är gammal, den kräver att du fokuserar som läsare annars kommer du tappa bort dig. MEN, vill du ha en unik läsupplevelse med ett tema som är skrämmande aktuellt än idag är detta en riktig pärla.

// David från Karro