Skulle du vilja veta hur länge du kommer att leva?

Nikki Erlick
har skrivit en väldigt tänkvärd debutroman som heter Vill du veta? Boken inleds ett år i mars då det helt plötsligt börjar dyka upp trälådor utanför alla människors dörrar. Det sker runt om i hela världen till alla som fyllt 22 år. På lådorna står det "Längden på ditt liv finns här inuti." Trots att det verkar helt osannolikt inser forskarna snart att det verkligen är sant; i lådorna finns en tråd och trådens längd avgör hur långt liv kommer att bli.

Boken skildrar både vad som händer stort i samhället (framför allt i USA) och på individnivå. Väldigt snabbt skapas misstankar mot de sk korttrådarna, som utsätts för diskriminering av olika slag. Kanske blir du uppsagd, får ingen sjukförsäkring och inte så god sjukvård? Borde korttrådar kanske förbjudas att köpa vapen?

Genom hela boken följer vi åtta personer vars liv på olika sätt griper in i varandras. Alla har olika långa trådar. Vissa väljer att öppna sin låda, andra inte. Vi har t ex vänner som gör ett val med stora konsekvenser, ett par vars framtid blir osäker, en läkare som inte kan rädda sig själv men trots allt andra och syskon med olika syn på trådarna och framtiden.

Skulle du vilja veta när du kommer att dö? Om du visste det, hur tror du att du skulle välja att leva resten av ditt liv då?

Det här är en bok där tankar på döden är ständigt närvarande men den är också otroligt livsbejakande. Du hittar många tänkvärda funderingar i den om t ex tacksamhet, vilken medmänniska du vill vara och andra livsval.

Någon i boken säger att "ett långt liv är inte det samma som ett gott liv." Jag känner för min del att det nog är hur du väljer att förvalta livet du fått, oavsett längden, som är viktigast. Vad tänker du?

/Ale bibliotekarie på Ru