(M)ornitologen av Johann Thydell

När Moa var liten stack hennes mamma Hedvig. I snart femton år har Hedvig varit en rätt obetydlig del av Moas liv. Istället finns där pappa, Susanne, lillebror Lucas och bästa vännen Otto. En kort period fanns också en Visp men han ska numera undvikas. Och fram tills för en liten stund sedan var Moas största problem (förutom att undvika Vispen) att Otto verkat bli intresserad av en tjej och Moa därmed riskerar att lämnas ensam.

Men så kommer hon hem en dag och vid köksbordet sitter pappa och Susanne med allvarliga miner. Moas tankar hinner skapa alla möjliga och omöjliga scenarion innan pappa till slut berättar att Hedvig hört av sig. Att hon inte bara ringt utan också finns i Sverige, och hon vill träffa Moa.

Först totalvägrar Moa. Hur kan man bara lämna någon och sedan tro att man kan dyka upp lika plötsligt som man lämnade? Det var hon som lämnade Moa och Moa tänker inte vara den som kommer springande bara för att Hedvig plötsligt har kommit ihåg att hon har ett barn. Fast det är klart, lite nyfiken är hon ju. På varför Hedvig lämnade. På varför hon inte har kontaktat Moa under alla dessa år. Desto mer Moa funderar desto mer sugen blir hon på att träffa hon som ska kallas hennes mamma. Om inte annat så för att få skälla ut henne, för lämna ett litet barn sådär gör man bara inte.

Tillsammans med Otto kokar de ihop en plan om att Moa ska låtsas vara fågelskådare. Då får hon både tid för sig själv och kan spana på Hedvig på avstånd utan att det verkar misstänkt. Otto har kläder och kikare hon kan låna. En fågelbok skaffar han också, det räcker inte med att kunna skator och kajor när man ska posera som fågelskådare. Planen är igång och snart sitter Moa på ett tåg till mitt ute i ingenstans.

Boken har ett flyt som gör att den känns lätt även om känslorna Moa brottas med är snåriga. Hur bra ursäkt måste man ha för att bli förlåten? Och måste man välkomna tillbaka någon i ens liv som frivilligt gått därifrån? (M)ornitologen av Johanna Thydell är en fin berättelse om både vardag och speciella omständigheter. Samtidigt som Hedvigs återkomst vänder upp och ned på Moas tillvaro pågår också en verklighet med vänner, familj och skola.


Elvira, Virginska Gymnasiet