George R. R. Martin - Riddaren av de sju konungarikena

 Efter succén med Game of Thrones och House of the Dragon är det nästa år dags att stifta bekantskap med en annan del av Westeros historia – en tredje serie vid namn A knight of the Seven Kingdoms: The Hedge Knight ska släppas 2025.

Så, om du vill vara varm i kläderna till dess kan jag varmt rekommendera boken som denna serie baseras på, Riddaren av de sju konungarikena av George R. R. Martin.

Till skillnad från bokserien om Game of Thrones eller Eld & blod som de tidigare serierna är baserade på är denna betydligt mer lättsmält. Du behöver inte trycka tusentals sidor, utan den här består av tre noveller på sammanlagt 300 sidor. Så du får tre separata historier, som såklart hänger ihop till viss del, men tempot är högre än tidigare verk och det är mer klassisk äventyrs-feeling än den historielektion som framförallt Eld & Blod kan kännas som i perioder.

Den utspelar sig 90 år innan händelserna i Game of Thrones, och Targaryens sitter fortfarande på Järntronen. Vi följer den 17-årige Dunk som är väpnare till en riddare vid namn ser Arlan. Dunk är över två meter lång, bredaxlad och stark, men är inte den skarpaste kniven i lådan. Han härstammar från Loppsänkan och kan inte läsa och skriva. Dock har ser Arlan lärt honom vapenkonst och höviskt uppträdande samt dubbat honom till riddare. När ser Arlan dör får Dunk ta över hans hästar, rustning och tillhörigheter. Dunk kallar sig ser Duncan den store och beger sig till Askvadet för att delta i en tornering. På ett värdshus stöter Dunk på en pojke med rakat huvud och violblå ögon, åtta-nio år gammal, som absolut vill bli hans väpnare. Till en början är Dunk ointresserad men pojken gör sig nyttig och till slut faller Dunk till föga. Pojken som kallar sig Egg är inte den simpla värdshuspojke som Dunk först trodde utan han är klipsk, har bildning och en ingående kännedom om de olika adelshusen. När Dunk av en slump hamnar i konflikt med prinsarna av huset Targaryen, visar sig Egg vara en oumbärlig vapendragare.

Detta omaka radarpars äventyr är en perfekt ingång i R. R. Martins värld för dig som är intresserad men inte orkar ge dig in på projektet att läsa hela originalserien. Här får du en feeling för hans berättande utan att behöva lägga flera år på det 😊.

Och vem vet, kanske får den dig att dyka djupare in i Westeros fantastiska historia…

 

///David på Karro