Stor i käften av Joyce Carol Oates

Nej, 16-åriga Ursula Riggs är inte stor i käften. Men hon är en stor tjej. Tyst, surmulen och lite asocial. I Rocky Rivers Highschool är basket hennes sport. Att hennes familj är välbärgad håller hon tyst om. Hon har ett alter ego som heter Fulan, Ugly Girl. När Ursula är Ugly Girl är hon stark, tyst och målmedveten, låter sig inte bekommas av småsaker och tjafs. Ugly Girl är krigarkvinnan.

Men Matt Donaghys är stor i käften. Han är en riktig glappkäft. Och det är han som utalar de där orden i matsalen som sedan leder till att han blir hämtad av två poliser i skolan. Men vad var det han sa och varför sa han det? Vem var det som hörde honom och anmälde honom? Matt blir avstängd från skolan. Ingen av hans vänner ställer upp för honom. Matt känner det som om han står inför rätta. Vad har han gjort? Har han inte bara betett sig som sitt vanliga babbliga och lite klumpiga jag?

Ursual Riggs inser att Matts glappkäft har dragit igång illvilliga krafter. Hon vet vad som hänt, hon har hört. Har hon då något ansvar? Hon känner inte ens Matt. Han hör ju till innegänget och hon hör till, ja, vad hör Ursula till för gäng? Ensam-är-stark-gänget? Vad skulle hon ställa upp på honom för? Är hon den enda som kan hjälpa honom?

Händelsen i Rocky River High, där en populär kille blir hämtad av två poliser för att han under skämtsamma former hotat att spränga skolan i luften, piskar upp starka och hatiska stämningar. Ursula Riggs ger sig in i matchen. Men den här gången handlar det inte om basket. Är det nu hon ska låta Fulan, Ugly Girl ta över?

Att författaren Joyce Carol Oates skriver ungdomsböcker är en lycka för de som älskar att läsa och för de som aldrig läst en bok tidigare för de har något att se fram emot!. Hon skriver så att man inte kan sluta läsa, personerna får kött och blod, de blir verkliga. Och det underliggande hotet om våld och fara, ständigt närvarande!

Johanna, bibliotekarie, Wadköpings UC