Två fina romaner om Vietnam och dess historia.

 

Jag har läst två olika romaner som båda kretsar mycket kring 70-talets Vietnamkrig. Det är två romaner med väldigt olika berättarstil men båda är mycket läsvärda! 
"När bergen sjunger" av Nguyễn Phan Quế Mai och "Em" av Kim Thúy


"När bergen sjunger" är en historia om flickan Huong och hennes familj. Vi får följa Huong som barn under Vietnamkriget då hon bor med sin mormoder eftersom de andra i familjen och släkten är ute i striderna. Mormodern Dieu Lan berättar historier om sitt liv för Huong så vi får även en inblick i 50-talets Vietnam och familjens historia. Dieu Lan kommer från en sydvietnamesisk välbärgad familj som under jordreformerna fråntogs sin mark och egendom och hon har fått jobba hårt för att fortsätta att försörja och stötta familjen sedan dess. Huong har andra perspektiv då hon fortfarande är väldigt ung när boken börjar. Men även om barnbarnet och mormodern har olika perspektiv så är de väldigt nära varandra och har en gemensam saknad efter de familjemedlemmar som är ute i kriget. Bland annat är Huongs pappa försvunnen och ingen vet var han är. Det är en väldigt fin berättelse om en familj och om ett land. Här får man en större förståelse för en del saker i Vietnams historia eftersom den sträcker sig ända från tidigt 1900-tal fram till idag och sätter in 70-talets krig i ett sammanhang.


"Em" utspelar sig till största delen under 70-talet. En viktig del i boken är "Operation Babylift" då tusentals föräldralösa barn evakuerades från Vietnam till USA. Vi får följa flera olika personer vars historier på ett eller annat sätt kommer att sammanflätas ju längre man läser. Berättelsen börjar på ett gummiplantage i Vietnam och slutar på en modern nagelsalong i USA. Det är korta kapitel och luftiga sidor vilket gör att boken känns lätt att läsa. Istället är det bra att ta sig tid att verkligen läsa ordentligt. Många meningar tåls att läsas om flera gånger eftersom författarens språk och stil är utöver det vanliga och får läsaren att tänka. Det är så vackert, förmodligen en av de vackraste böcker jag läst trots, eller kanske delvis på grund av, det allvarliga ämnet.

/Maja, biblioteket på Karro