Pojken som följer sin skugga

Memo bor med sin familj i Angered i Göteborg. Familjen flydde från sitt hemland till Sverige sex år tidigare och nu är det dags för Memo att ta studenten. Det är en stor sak att ta studenten, Memo hamnar vid samma vägskäl som alla andra ungdomar när frågan kring vad som händer efter studenten kommer på tal. Han vill börja på universitetet men frågan är om han kommer in. Till slut bestämmer han sig för att söka till lärarutbildningen, och kommer in! Universitetslivet är något helt nytt för Memo och i takt med att han börjar sin utbildning och börjar umgås med nya människor förändras han på ett sätt som inte är särskilt populärt hemma.

Memos gamla vänner tycker att han är lite av en svikare eftersom han umgås så mycket med sina nya vänner och familjen tycker att Memo sviker sin kurdiska identitet. Memo själv försöker bara passa in och samtidigt klara av utbildningen. Universitetet är svårare än han trott och där talas ett akademiskt språk han inte förstår. Några av de nya bekantskaperna hjälper honom och i det nya kompisgänget finns även Amanda. Memo och Amanda börjar träffas och ganska snart blir de ett par, men bara utanför Angered. Memo förstår att hans traditionella föräldrar inte kommer att vara positiva till att han träffat en svensk tjej. Det berättar han inte för Amanda och han berättar inte heller något om Amanda för sina föräldrar. Som läsare förstår jag att det inte kommer att fungera att hålla förhållandet hemligt hur länge som helst, förr eller senare måste Memo prata med både sin flickvän och sina föräldrar. Men det kommer inte bli enkelt.

Författaren Kadir Meral kom till Sverige från Turkiet på 90-talet. Han studerade och jobbade länge som lärare men idag arbetar han med integrationsfrågor, stand-up och skriver krönikor. Hans eget liv har inspirerat honom till att skriva Pojken som följer sin skugga. Vill du höra ett kort klipp där författaren pratar om sitt liv och bakgrunden till boken kan du lyssna här!


Maja, bibliotekarie på Karro