Människor och mord i förorternas Paris


Faïza Guène är en ung fransk författare vars tredje bok på svenska, Sista beställningen på Balto, är en liten pärla. Liten i bemärkelsen att den varken är tjock eller stor, men ändå väldigt innehållsrik.

Boken utspelar sig i en Paris-förort och kretsar kring baren Balto. I första kapitlet möter vi barägaren Jojo som presenterar sig själv och de stamgäster som alltid hänger hos honom. När kapitlet är slut inser vi att han är döende tack vare någon slags våldshandling. De olika stamgästerna, tillika mordmisstänkta, får komma till tals i olika kapitel och frågan är förstås vem av dem som är skyldig till mordet. Man inser tidigt att de flesta inte tyckte särskilt bra om Jojo så utifrån det perspektivet kan vem som helst vara skyldig.

Kapitlen är ganska korta och huvudpersonerna skiftar från kapitel till kapitel men ändå lyckas författaren skapa en tydlig känsla för varje karaktär, var den befinner sig i livet och vilka relationer stamgästerna har till varandra. Det känns nästan som om du sitter mitt emot var och en och hör dem prata till dig.

Trots mordet är det här på inget sätt en deckare utan det är personerna som står i fokus. Ovissheten om vem som är skyldig bidrar dock till ett särskilt driv boken igenom. Historien är både dråplig och allvarlig på en gång. Som jag sa i början är det en riktig liten pärla!

Ale, bibliotekarie Risbergska