Tusen gånger starkare av Christina Herrström

En vanlig klass, i en vanlig stad. Signe är 15 och går i nian. Klassen är strikt uppdelad. Mimi är klassens drottning och har ett hov av undersåtar. Signe är osynlig. Killarna dominerar hela klassen. De får synas, höras, väsnas, ta plats. På tjejernas bekostnad. Lärarna hävdar att det är tjejernas fel, det är väl bara att ta för sig?! Stå på sig! Men, nej, så lätt är det inte i en hierarki som tycks som cementerad.

Så dyker Saga upp. Saga är som Pippi Långstrump som tonåring. Stark, självsäker, med en pappa som befinner sig på haven. Men sin självklara uppenbarelse kullkastar hon den rådande ordningen. "Hon blir ett hot. Och ett löfte" (bokens baksida).

Men den rådande ordningen ger inte upp så lätt. Killarna är till en början chockade, även tjejerna. Men när chocken har lagt sig borstar killarna av sig och är redo för kamp. Men då har även tjejerna i klassen gjort sig redo, enat sig med Signe i spetsen. De är redo att kämpa för att få ta plats, att synas och höras, att räknas med. Ska deras nyväckta kamplusta räcka för att inte bara kullkasta ordningen utan också förändra den i grunden? Orkar de hela vägen? Vad vill lärarna? Är Signe lika stark och osårbar som Pippi Långstrump?

Boken kommer som film under 2011!

Johanna, bibliotekarie, Wadköpings UC