Jag har läst en underbar bok

som heter Himlen börjar här av Jandy Nelson. Redan efter några rader kände jag att jag skulle älska boken och det stämde till sista sidan. Huvudpersonen är 17-åriga Lennie vars syster Bailey nyligen oväntat dött. Hon bor nu ensam med sin mormor, stadens trädgårdsguru, och sin morbror som nyligen genomgått sin femte skilsmässa.

Lennie har dragit sig undan omgivningen men i bokens början måste hon tillbaka till skolan igen. På första repetitionen med skolorkestern slår blixten ner i henne i form av den nye killen på skolan, Joe. För första gången är hon förälskad, men är det ok att känna som hon gör när hennes syster dött och hon saknar henne som tokig? Sedan finns där Baileys pojkvän Toby som är den ende som verkligen kan förstå hur Lennie känner det. Men hur kan det helt plötsligt uppstå sådan kemi mellan dem att de inte kan låta bli att kyssa varandra!?

I varje kapitel finns små handskrivna lappar där Lennie skrivit ner funderingar, minnen och samtal som mest har med systern att göra, men ibland även Joe. De är formulerade som poesi vilket bara gör boken ännu bättre.

Vill du uppleva riktigt starka känslor - sorgen och passionen är så påtaglig - så läs Himlen börjar här. Den är så härligt skriven med mycket humor så att du mitt i våndan helt plötsligt skrattar högt för dig själv.

Ale, bibliotekarie på Risbergska