Evig natt av Michelle Paver


Michelle Paver, författare till fantasyserien Vargbröder för ungdom, har skrivit en riktigt ruggig vuxenroman, som under hösten givits ut på svenska med titeln Evig natt

Boken, som bär undertiteln ”en arktisk spökroman” utspelar sig under en expedition till Spetsbergen år 1937. Historien når läsaren i huvudsak genom en dagbok förd av en viss Jack Miller. 

Från att ha varit en fattig, olycklig och bitter man hemma i London blommar Jack upp vid mötet med den arktiska vildmarken. Trots att han till en början känner sig obekväm med de övriga expeditionsdeltagarna, vilka alla har överklassbakgrund, blir han snart god vän med åtminstone en av dem. Jack, som aldrig tidigare har haft något till övers för hundar, lär sig till och med att tycka om de huskies som är med på expeditionen. 

Den fina skildringen av ensamvargen Jacks känsloliv och av de ömtåliga relationer han börjar utveckla ger romanen en extra dimension utöver den utlovade spökhistorien. 

Men visst är det också något som inte står rätt till med platsen som de intet ont anande engelsmännen valt att övervintra på. Skepparen de anlitat för att ta dem dit försöker in i det längsta undvika att fullfölja sitt uppdrag, utan att för den skull vilja säga vad som är fel. Jack blir gradvis medveten om en illasinnad närvaro i den ensliga bukten, men väljer att inget säga till de övriga. Olyckliga omständigheter gör så att kamraterna tvingas överge lägret, och lagom till att polarnatten gör sitt intåg är han ensam kvar, så när som på slädhundarna... och på den onda skepnad som verkar stryka omkring i mörkret.  

Evig natt är en intensivt kuslig men också lågmäld och djupt mänsklig bok. Den inbjuder till sträckläsning och rekommenderas varmt. Undertecknad sov med lampan tänd några nätter.

Jan Meijner
praktikant, Alléskolans bibliotek