Älsklingar - En smsroman, av Evelina Walander

Den här boken ser inte så mycket ut för världen - framsidans layout är sparsam och inte är den så tjock heller. Men innehållet är verkligen något som både stör och berör.

Det är en roman i smsform. Alltså inga beskrivningar av personer och miljöer och inte heller någon text som berättar något utöver det som sägs via sms.

Vi kastas rakt in i handlingen. Allt börjar med ett sms från Robin till Jessica. De är klasskamrater, går i nian och åker med samma buss. När Jessica inte kommer till bussen en dag, skickar Robin det där första sms:et till henne och undrar var hon är.

Så är sms-dialogen igång mellan Robin och Jessica. Så småningom blir de ett par. Robin är huvudlöst förälskad i Jessica, så kär att han tror att han ska dö om hon skulle få för sig att lämna honom. Det säger han till henne också.

Ju längre relationen fortskrider, dessto mer känner man att Robins kärlek till Jessica inte är helt sund. Han hotar henne och tar sen tillbaka sina hot och ber henne förlåta honom. Hon kastas mellan hopp och förtvivlan och försöker att förstå honom, vilket inte alltid är lätt.

Att enbart kunna ta del av Robins och Jessicas trassliga kärlekshistoria via sms är otroligt frustrerande, men det är ett väldigt smart berättargrepp. Man kan ju helt enkelt inte sluta läsa och eftersom texten är kort och lättläst går det fort.

Slutet är öppet och lämnar en med en hel del funderingar.

Det var roligt att läsa en roman i det här formatet. Det fungerar tack vare att man får veta så mycket genom dialogen mellan Jessica och Robin. Att texten är luftig och språket lättläst gör det här till en roman som borde funka för de flesta att läsa.

Johanna, bibliotekarie, Virginska skolan