De starkare av Inger Frimansson

Kusinerna Jak och Aster tvingades att fly på Jaks tio års dag tillsammans med sin familj till Sverige för tre år sedan. Det gick inte att bo kvar i hemlandet på grund av krig. Nu bor hela deras stora familj i en liten lägenhet i Sverige. Jaks pappa är borta och Jak har aldrig träffat honom. Asters mamma dog när Aster bara var två år gammal.

I Sverige får Jak och Aster problem. De längtar hem. Det är inte så lätt att bli en del av samhället. De får gå i en speciell skola för flyktingbarn. Läraren är hård och klagar på att deras svenska är dålig. Men det är inte det största problemet. På fritiden blir de mobbade av tre svenska killar som tillsammans bildar ''Kellergänget''. De blir jagade och trakasserade när de befinner sig på platser som ''Kellergänget'' anser är förbjudna för dem.
De vuxna verkar inte förstå vad som händer och varje dag blir hoten värre och värre. Jak och Aster tvingas hela tiden klara olika utmaningar för att överleva från ’’Kellergänget’’. Det gör att de kommer närmare varandra än någonsin och deras vänskap blir starkare.
Jak som är huvudpersonen i boken är han som berättar. Man får på så sätt reda på hur det är att fly från sitt hemland när man är tio år och komma till ett helt främmande land. Boken handlar mycket om utanförskap och även fördomar mot just flyktningar.

''De starkare'' är enligt mig spännande från första till sista raden eftersom det händer saker nästan hela tiden. Men även dem lugna stunderna är skrivna så att det är spännande. Jag rekommenderar den här boken även till de som inte är så läsvana. Den är väldigt lättläst och man kommer snabbt in i handlingen.
Jag har aldrig läst någon bok skriven av Inger Frimansson men jag blev rekommenderad den här och fastnade så fort jag började läsa.

Tobias Fredriksson, NA12 Ri